Cazul fetiței din Baia de Aramă, crescută de la un an de asistenți maternali și luată cu forța din familie, după ce a fost înfiată de români stabiliți în Statele Unite ale Americii – ridică mari semne de întrebare, atât vizavi de ce înseamnă luarea în îngrijire a unui copil orfan, cât și vizavi de sistemul social românesc. De multe ori, sistemul social s-a dovedit a avea lacune, chestiuni legislative interpretabile și în același timp încărcate de birocrație. Mai mult, în decursul anilor, în țară s-au înregistrat mai multe cazuri de nereguli.

Peste 90 de asistenți maternali au în îngrijire copii părăsiți de părinți, la nivelul județului nostru. Rețeaua de asistenți maternali ar urma să fie dezvoltată în următorii ani, prin angajarea mai multor noi asistenți.

Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), în Arad, în luna februarie a anului, 70 de copii erau adoptabili, adică puteau fi înfiați. Din păcate vorbim în cifre despre viața unor suflete care fie trăiesc în grija unor oameni care nu au același sânge, fie în centre sociale. Numărul copiilor fără părinți, care așteaptă să fie adoptați variază ușor în anumite perioade de timp, însă, față de anii trecuți, odată cu simplificarea birocrației în ceea ce privește adoptația au fost înfiați mai mulți copii.

La începutul anului au fost încreditați spre adopție șase copii și se aflau în monitorizare post adopție , familiile care înfiaseră 50 de copii. Dacă în 2011, într-un an de zile, doar 19 copii au fost înfiați, peste opt ani, numărul acestora s-a dublat la Arad. În 2017, din 64 de copii cu propunere pentru adopție de la managementul de caz, 47 au fost înfiați, iar anul trecut, 40.

Mai mulți asistenți maternali

Actuala reţea de asistenţă maternală din cadrul DGASPC Arad va fi extinsă, etapizat, cu un număr de patru asistenți maternali, pentru fiecare an de implementare a unui proiect social.  În total, în următorii cinci ani ar urma să fie angajați 20 de noi asistenți maternali profesioniști. Este vorba de proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Conform conducerii DGASPC Arad, proiectul de dezvoltare a rețelei de asistenți sociali este una dintre cele mai bune opțiuni pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor aflați în sistemul de protecție specială. Se încearcă astfel, extinderea rețelei de asistență maternală și pe de altă parte crearea pentru copiii aflați în grija statului, a unui mediu cât mai apropiat de cel familial.

Scopul rețelei de asistenți maternali

La nivel de Arad nu s-au înregistrat până acum probleme, potrivit celor de la DGASPC. De menționat că se urmărește ca până la șapte ani, copiii să stea numai în grija asistenților maternali și nu în centre sociale.

Asistentul maternal profesionist este atestat de Comisia pentru Protecția Copilului pentru a crește, îngriji și a-i educa armonios pe copiii aflați în plasament. Persoana care desfășoară o astfel de activitate trebuie să dovedească faptul că are profilul psihologic și abilitățile necesare pentru a-și îndeplini obligațiile pe care și le asumă ca părinte.

Persoanele care doresc sa devină asistenţi maternali profesionişti, pot să depună o cerere însoţită de documente la Direcția Generală de Asistenţă Socială şi  Protecţia.

În urma depunerii cererii se va realiza evaluarea capacității de a îngriji copii. Această evaluare poate dura maxim 90 zile, iar pe parcursul acestei perioade şi membrii familiei vor fi implicaţi într-un proces de evaluare psihologică şi socială.

Recomandările redacției