Conform unui studiu realizat recent de către o platformă de imobiliare şi agenţia de cercetare D&D Research, Braşov, reşedinţa şi cel mai mare oraş din judeţul cu acelaşi nume, a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cel mai avantajos cost al vieţii din România. Cercetarea a analizat percepţia pe care românii o au asupra costului vieţii perceput din oraşul şi cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obţin. Raportul se bazează totodată pe evaluările acordate de localnici zonelor în care locuiesc. Printre criteriile de evaluare prezente în studiu se numără costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale.

Clasamentul continuă cu oraşele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Timişoara,  Piteşti, Târgu Mureş, Bucureşti, Sfântu Gheorghe, Craiova şi Iaşi. La polul opus, oraşele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii, sunt Botoşani, Focşani, Suceava, Piatra-Neamţ, Călăraşi, Bacău, Satu-Mare, Vaslui, Reşiţa, iar pe ultimul loc  Alexandria.

Aradul se află la mijlocul acestui clasament, pe locul 20, după oraşe precum Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Miercurea Ciuc, Drobeta Turnu Severin, Deva, Târgu Jiu, Slatina şi Slobozia. Imediat sub noi se situează oraşele Bistriţa şi Ploieşti.

Clasamentul relevă slaba dezvoltare a oraşului nostru, cel puţin în ultimii ani de zile, când în comparaţie cu oraşele vecine Aradul a stagnat. Dacă nu demult oraşul nostru era peste Oradea şi Deva, acum ambele vecine sunt parcă de neatins, diferenţa de trai şi civilizaţie fiind ca de la cer la pământ.

La nivel de cartier, Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (Bucureşti), Gavana3 (Piteşti), Racadău (Braşov) şi Soarelui (Timişoara) au fost în topul preferinţelor românilor care au participat la studiu. Ultimele poziţii, cu cel mai dezavantajos cost al vieţii perceput, sunt ocupate de Bereasca (Ploieşti), Periferie (Botoşani), Calea Caransebeşului (Reşiţa), Feneziu (Baia Mare) şi 1 Mai (Alexandria).

Interesant este şi clasamentul cartierelor oraşului nostru, în top aflându-se Poltur, iar cea mai groaznică locaţie în care un arădean şi-ar dori să locuiască este Piaţa Spitalului. Luând-o de sus în jos, adică de la bine înspre rău, clasamentul arată în felul următor: Poltur, Funcţionarilor, Subcetate, Mureşel, Polivalentă, Cartierul Verde, Banu Mărăcine, Pârneava, Malul Mureşului, Micălaca, Bujac, Podgoria, Mioriţa, Grădişte, Aurel Vlaicu, Gai, Boul Roşu, Fortuna, Intim, UTA, Romanilor, Piaţa Gării, Miron Costin, Alfa, Trei Insule, Băncilor, Aradul Nou, Cadaş, Drăgăşani, Şega – Zona Trei, Confecţii, Şega, 6 Vânători, Sânnicolau Mic şi Piaţa Spitalului.

 

 

Recomandările redacției