În ultimii ani, s-au făcut demersuri pentru ca atracțiile Aradului, fie că vorbim de obiective din județ, de circuite în podgorie, de mănăstiri, ori de festivaluri pentru tineret – să fie puse în valoare. Unele obiective au fost reablitate ori recondiționate, iar dacă ne referim la acțiuni culturale ori de divertisment, acestora li s-au adus unele îmbunătățiri în organizare și de diversificare. Însă, din păcate nu putem vorbi doar de evoluție, ci și de involuție. În tot acest timp s-au degradat mult drumurile – poate primul lucru care sare în ochii unui turist, s-au degradat clădirile „micii Viene“ și ne-am ales cu un masterplan pe deșeuri disfuncțional. Existența unui aeroport de pe care să fie operate zboruri este un alt aspect de care turiștii țin cont.

Și am putea continua cu argumentele negative. Iar infrastructura proastă este un aspect despre care oamenii se interesează chiar înainte de a pleca la drum.

Alte județe, de exemplu Bihor – ne-au depășit la multe capitole, iar avansul este considerabil.

Institutul Național de Statistică a realizat o situație privind numărul de turiști, pe județe, situație ce a luat în calcul diferențele dintre 2018 și 2019. A putut fi realizat un top al județelor după numărul de turiști care au ajuns într-un județ în scop turistic, de afaceri ori în vizită. Aradul este pe locul 17 în topul județelor, raportat la numărul de turiști străini.

Astfel, conform datelor, în 2019 au fost înregistrate 234,9 mii de sosiri de turiști, din care, 55,4 mii, turiști străini. În 2018, numărul sosirilor a fost de 216 mii, deci vorbim de o creștere în 2019, însă nu una mare.

De asemenea, 396 mii de turiști au înnoptat în 2019 în județul nostru, din care, 82,9 mii, turiști de peste graniță.

Aradul a fost depășit la numărul de turiști de Bihor, Timiș și chiar Caraș-Severin – acesta din urmă fiind pe locul 16 în top, cu ceva mai multe sosiri de turiști decât județul nostru. Față de Timiș ori Bihor, diferențele de număr sunt însă mari.

Bucureștiul, Brașovul și Constanța, în ordine sunt pe primele trei locuri ca număr de turiști primiți anul trecut. De asemenea, în ordine începând de la locul patru ocupat de Cluj, județele următoare sunt: Mureș, Prahova, Sibiu, Bihor, Suceava, Vâlcea, Timiș, Iași, Maramureș, Argeș, Neamț și Caraș – Severin. Județul Timiș a avut peste 914 înnoptări, iar Bihorul, peste 500 de mii.

Județele cu cel mai slab număr de turiști, anul trecut sunt: Sălaj, Ialomița, Olt, Giurgiu, Călărași și Teleorman – pe ultimul loc – cu un număr extrem de mic de sosiri și înnoptări.

Recunoaștem că s-au făcut eforturi pentru promovarea Aradului ca destinație turistică însă, până când drumurile vor fi atât de proaste, județul va avea de suferit și ca imagine în exterior.

Recomandările redacției