Aradul se numără printre județele cu mulți investitori de peste graniță. De altfel, după București, vestul și nord-vestul țării sunt zonele cu cei mai mulți investitori din alte țări.

Județele cu cele mai multe investiții străine sunt Brașov, Cluj, Prahova, Sibiu, Arad și Timiș și zona București-Ilfov, cea mai atractivă pentru acești investitori, conform unei analize a Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

Conform statisticienilor care au întocmit o situație la finalul primului trimestru al anului, investițiile străine din România se ridică la 75 de miliarde de euro, bani care se regăsesc în toate domeniile economiei românești. Investitorii au construit fabrici și centre logistice, au pus la punct clădiri de birouri și o parte considerabilă a infrastructurii energetice. Mai mult, străinii au venit cu tehnologii noi de producție eficiente.

Potrivit reprezentanților Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în prima lună a acestui an au fost înregistrate 434 de societăţi noi, cu participare străină la capital, în creştere cu 14,2 la sută faţă de perioada similară din anul precedent, iar valoarea capitalului social subscris de aceste companii este de 1,2 miliarde de dolari.

La 31 ianuarie 2019, în România erau 221.768 societăţi cu participare străină la capital, în creştere uşoară faţă finele anului 2018. Valoarea capitalului social subscris de aceste companii era de 63,04 miliarde echivalent în dolari.

Vestul are multe înmatriculări

Luna trecută, potrivit celor de la ONRC, la nivelul județului nostru s-au înregistrat 10 înmatriculări de societăți cu participare străină la capitalul social. Județul vecin – Timiș, a avut 31 de astfel de înmatriculări, în aceeași lună, iar Bihorul, 12. De asemenea și la Cluj s-au înregistrat 25 de înmatriculări de firme cu capital străin.

Societățile cu capital străin angajează 1,3 milioane de oameni, 26% din numărul total de angajați. Această cifră este aproape egală cu numărul persoanelor angajate în sectorul de stat.

Cu toate că, în bunul mers al motorului economic, investitorii străini au un aport major, încă de anul trecut, aceștia se confruntă cu lipsa de forță de muncă, o întorsătură de situație prin comparație cu ce s-a întâmplat acum 9,10 ani. În condițiile în care nu găsesc mână de muncă disponibilă și căreia să îi convină nivelul de remunerație, patronii unor companii s-au gândit să le relocheze, ori să restrângă activitatea din unele zone din țară. Mai mult, deja unele fabrici angajează personal din țări mai slab dezvoltate și cu nivel de trai mai scăzut decât în România.  

Recomandările redacției