Recent s-au sărbătorit 30 de ani de Consiliul Județean Arad, moment în care s-a născut o revoltă în mine.

Din această cauză am lăsat următorul articol în mintea mea pentru o vreme, pentru a nu strica bucuria arădenilor care au participat la diversele evenimente din jurul acestei aniversări.

A fost un context pentru celebrarea Consiliului, dar și a orașului și județului Arad, de către arădeni.

Dar voi îndrăzni să pun câteva întrebari retorice: oare când va veni momentul când potențialul Aradului va fi văzut și cei de dincolo de marginile județului nostru?

Când vom auzi din gura altor oamenii din țară „Aradul, obiectiv turistic”?

Pentru că este un obiectiv turistic. De la municipiu până la județ, avem obiective cu potențial, atât cultural, cât și pentru relaxare.

Vă exemplific doar câteva puncte turistice: Cetatea Aradului, Mănăstirea Radna, Băile Lipova și Cetatea Șoimoș din orașul Lipova, Cetatea Ineu, Catedrala Catolică sau Biserica Sfântul Anton de Padova din zona Teatrului, Castelul Purgly din Șofronea, Cetatea Șiriei, Casa memorială Ioan Slavici, Mănăstirea Bezdin din comuna Secusigiu, Castelul Regal din comuna Săvârșin, Stațiunea Moneasa, Castelul Macea și Grădina Botanică din comuna Macea, Plaja de la Ghiroc.

Aș putea umple o pagină întreagă de ziar cu toate zonele cu potențial din Arad, însă cu ce rost, dacă noi, în ochii altora, suntem doar orașul de pit stop înainte de a trece granița?

Poziția geografică ne-ar ajuta foarte mult, fiind un oraș de graniță. Dar ar trebui doar să le dăm motive oamenilor care tranzitează Aradul pentru a se opri nu doar la o benzinărie, ci măcar să poposească mai mult de o oră pentru a observa atât valoarea cultureală cât și cea naturală a orașului.

De asemenea, cadrul istoric ne-ar ajuta. Sunt de câțiva ani în Arad și încă rămân uimită aproape zilnic de aspectele istorice pe care le ascunde acest oraș.

Să recapitulăm. Avem obiective, avem poziție geografică favorabilă, avem aproape toate formele de relief.

Este aproape rețeta perfectă pentru un oraș de succes, dar avem doar un singur ingredient care nu este ales bine, cel care împiedică dezvoltarea orașului: proasta administrare.

De ce? Pentru că pentru a ajunge la unele dintre obiective, trebuie să circuli pe un drum care pare despreins din epoca de piatră. Te duci să vizitezi Catedrala Catolică și dacă dai colțul pe strada adiacentă, o să descoperi clădiri istorice renovate în ceea ce privește fațada (dacă este renovată) și lateralul lor în totală paragină.

Mi-a rămas în cap și îmi tot răsună ceea ce mi-a spus un vechi pieten care venise cu familia sa în Arad pentru prima dată. După o zi întreagă petrecută în orașul nostru, zi în care am făcut pe ghidul, mi-a spus: „Orașul ăsta are potențial. Pare un oraș frumos, dar neîngrijit. Are potențial, dar a doua oară nu mai vin”.

Cam asta spune un turist care vine în Arad.

Revenind un pic, pe final, la evenimentele din Arad… Fiindcă am fost invitați și nu ne-am prezentat… Ne cerem scuze administrației, dar am refuzat invitația făcută de către aceasta de a trece pe la reprezentanții ei pentru a le gusta salamul (la Festivalul Salamului de la Nădlac). Ne pare rău, am preferat salamul de Sibiu, este mai mainstream (popular).

Recomandările redacției