Potrivit unui studiu dat publicității de PressOne și preluat de Realitatea TV, Aradul se află printre județele cele mai avantajate de migrația internă. Dacă 31 de județe pierd locuitori an de an, Aradul se află printre cele zece județe din țară (alături de Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Giurgiu, Iași, Ilfov, Sibiu, Timiș)  în care populația este în creștere. Mai mult, trebuie spus că Aradul, Timișul și Sibiul au înregistrat o creștere constantă încă din 1990, semn că sunt cele mai atractive zone. Conform analizei făcute de jurnaliștii de la PressOne, în primul an de la integrarea României în Uniunea Europeană diferența între salariile medii nete din județele care pierd locuitori și cele care câștigă era de 171 de lei, pentru ca acum să ajungă la 414.
Salarii sub media pe țară…
Dacă privim lucrurile doar prin prisma salariilor nete, lucrurile trebuie nuanțate, cel puțin în ceea ce privește județul Arad, locurile de muncă de aici nefiind atât de atractive, comparativ cu județele în care se plătește mai bine. După cum scriam, într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru, nu mai este un secret pentru nimeni că județul se confruntă, în momentul de față, cu un deficit de forță de muncă, deficit pe care angajatorii încearcă să-l compenseze aducând muncitori din județele mai sărace. Astfel, salariile sunt ținute la un nivel sub media pe țară, însă numărul de locuitori crește, datorită românilor care se mută aici pentru simplul motiv că au șansa să-și câștige pâinea.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, date publicității de Mediafax, în iunie, salariul mediu la nivel național a fost de 2.380 de lei. Peste medie au fost salariile din București – 3.095 lei, Cluj – 2.675 de lei, Ilfov – 2.607 lei, Sibiu – 2.552 de lei, Timiş – 2.533 de lei şi Braşov – 2.424 de lei. În ceea ce privește Aradul, acesta s-a clasat imediat sub media națională cu 2.147 de lei. Trebuie spus însă că, potrivit Mediafax, în județele Călăraşi, Satu Mare, Hunedoara, Dâmboviţa, Buzău, Tulcea, Sălaj, Botoşani, Caraş-Severin, Giurgiu, Neamţ, Vrancea, Bihor, Vaslui, Vâlcea, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş nivelul de salarizare a fost cuprins între 1.850 şi 2.000 de lei, iar cele mai mici salarii au fost în Teleorman – 1.750 de lei, Harghita – 1.787 de lei, Ialomiţa – 1.813 lei, Covasna – 1.824 de lei şi Suceava – 1.845 de lei.
…dar există și puncte tari
Primărie Arad a dat, luna trecută, un comunicat de presă, potrivit căruia municipiul a fost considerat de Banca Mondială ca un „oraș magnet” pentru investitori. „Recent Banca Mondială a întocmit raportul «Oraşe-magnet, migraţie şi navetism în Romania»,  document care vorbeşte despre regiunile care au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere în perioada 2002-2015. În ultimii ani, Aradul s-a remarcat printre oraşele reşedinţă de judeţ  din România care nu numai că s-au înscris pe o traiectorie de creştere economică accelerată, dar mai mult decât atât a înregistrat rezultate care la unele capitole a surclasat până şi capitala. Spre exemplu, între 2011 şi 2015 rata de creştere economică a Aradului (8,19%) a fost  dublă faţă de cea înregistrată de Bucureşti. Potrivit Raportului Băncii Mondiale performanţa Aradului «poate fi atribuită atât unui set de aspecte inerente (de exemplu proximitatea faţă de Occident), cât şi a unor investiţii conştiente (administraţia locală puternică, dezvoltarea infrastructurii metropolitane, investiţii în parcuri de afaceri)». Şi producţia companiilor înregistrate în Arad a crescut într-un ritm accelerat. Acelaşi document elaborat de Banca Mondială vorbeşte despre un clasament întocmit în funcţie de veniturile firmelor în Bucureşti şi reşedinţele de judeţ. Aradul ocupă locul 8 (în primul sfert al clasamentului), fiind surclasat de capitală, Cluj, Timişoara, Braşov, Galaţi, Ploieşti şi Târgu Mureş. În 2011, venitul total al companiilor din Arad era de 2.697.239.239 euro, iar în 2015 acesta ajunsese la  3.695.279.590 euro. La nivel de regiune Aradul ocupă locul secund, prima poziţie revenind Timişoarei. Stăm însă mai bine decât Deva sau Reşita care au rate de creştere negative. Între oraşele reşedinţă de judeţ din Ardeal, Aradul a surclasat la capitolul creştere economică Oradea care a avut un RACC de 7,49%, dar şi Sibiul  a cărui rată de creştere a fost de 0%”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei.
În aceeași ordine de idei, aruncând privirea pe ultimul buletin al Direcției Județene de Statistică, care conține date culese până în luna iulie, se poate observa că în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut se înregistrează creșteri în ceea ce privește numărul
de salariați (de la 132.443 la 134.084),  a salariului mediu brut (de la 2.613 lei la 2.990 lei), a salariului mediu net (de la 1.883 lei la 2.143 lei), numărul de nou-născuți vii (de la 347 la 379), numărul de casătorii (de la 416 la 433), iar numărul șomerilor a scăzut de la 5.074 la 2.796.

  • Torok Zsolt spune:

    Problema Aradului este ca miticii care vin la noi distrug cultura locala si scade nivelul de civilizatie aradeana.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției