Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam cu privire la faptul că reprezentanții atletismului arădean acuză Primăria că vrea să distrugă stadionul de atletism Gloria, unic în țară, prin organizarea unor meciuri de fotbal. Asta, după ce, luna trecută, reprezentanții Primăriei au anunțat că au găsit soluția ca UTA, echipa de fotbal fanion a Aradului, să nu mai joace în mocirlă. După ce primele două meciuri de acasă urmează să se joace pe Motorul, în lunile aprilie și mai, echipa se va muta pe Gloria, lucru care îi face pe reprezentanții atletismului să se revolte. Aceștia susțin că Gloria a rămas singurul stadion de atletism din România, pe care nu se practică și alte sporturi și că Primăria a făcut recent o investiție de aproximativ 600.000 de euro, bani care vor fi pierduți, dacă acolo se dă liber la fotbal.
Mai mult, Constantin Miclea, profesor antrenor în cadrul CSȘ Gloria CSM Arad și vicepreședinte al Asociației Județene de Atletism și medaliatul olimpic Gheorghe Megelea susțineau că intenționează să pună, la Arad, bazele unui centru olimpic pentru juniori și tineret, iar decizia luată de Administrația Falcă pune în pericol acest plan. „După cum știți, Aradul a găzduit Cupa Europeană la Aruncări Lungi pe Stadionul Gloria. Acest stadion a fost omologat pentru competiții internaționale de aruncări. Dacă numai construcția pistei a costat peste 500.000 de euro, omologarea a costat peste 100.000 de euro, bani publici. Acum, cei de la Primărie își bat joc de peste 600.000 de euro. Stadionul Gloria se va distruge, pentru că se va interveni la el să fie multifuncțional.  Fotbal se va putea juca pe el, că pentru asta vor fi făcute anumite lucrări, dar pentru atletism va fi distrus. Având în vedere că la Arad avem în momentul de față cea mai frumoasă și modernă bază din țară, omologată pentru competiții de atletism, precum și doi dintre cei mai promițători aruncători de sulițe din țară, Denis Both și Raul Rusu, împreună cu domnul Megelea, un om cu o carte de vizită deosebită, vrem să punem bazele unui Centru Olimpic pentru juniori și tineret.”, a spus Constantin Miclea. Acesta mai spunea că nu își dorește ca stadionul Gloria să fie distrus din punct de vedere al atletismului, pentru că ar fi păcat de un proiect frumos și de sportivii arădeni.
„Orice alt sport va strica ce         s-a făcut bun pe Gloria. O nouă omologare pentru atletism înseamnă noi cheltuieli și timp. Dacă suprafața se folosește pentru fotbal, s-a dus. […] Pe de o parte se vorbește despre problemele sporturilor olimpice, iar pe de altă, aici, la Arad se pun piedici sporturilor olimpice. Cu excepția Aradului, în țară nu mai există niciun alt stadion doar pentru atletism”, ne-a declarat Megelea.
Fără lucrări de întreținere din 2012
Acum reprezentanții Asociației Județene de Atletism (AJA) Arad sunt gata să treacă la fapte pentru a împiedica Primăria să distrugă încă un stadion din Arad. Astfel, AJA a depus, miercuri, la registratura Primăriei, o adresă prin care solicită preluarea stadionului. „Prin prezenta, AJA Arad solicită atribuirea în concesiune sau administrare a stadionului de atletism «Gloria», precum și a sălii de forță cu cele două vestiare aferente, forma finală fiind stabilită de comun acord, astfel încât structura sportivă de drept privat mai sus menționată să poată accesa fonduri nerambursabile pentru investiții. Vă aducem la cunoștință faptul că de la terminarea lucrărilor la pista de atletism (2012) nu au fost făcute lucrări de întreținere, aceasta fiind într-un stadiu incipent de degradare care, cu timpul, se va accentua. Ne-am propus, de asemenea, să întreținem și să amenajăm și spațiul care înconjoară pista, precum și să dotăm sala de forță cu aparatură specifică. Menționăm că în ultimii doi ani stadionul nu a avut pază, fiind deschis zi și noapte, fapt care a dus la folosirea lui și în alte scopruri decât cel de alergare”, se arată în adresa semnată de prof. dr. Ioan Marconi, președintele AJA Arad și prof. Constantin Miclea, vicepreședintele asociației.
Role, biciclete și… mașini pe pista de atletism
Profesorul Miclea mai spune că  în ultimii doi ani, stadionul lăsat de izbeliște de Primărie a fost folosit de tot felul de persoane care nu aveau nicio legătură cu atletismul. „După cum scriam în adresa trimisă la Primărie, de doi ani nu a fost nicio pază la stadion. În aceste condiții, au fost persoane care se plimbau cu rolele pe pista de atletism sau cu bicicletele.  Mai mult, noaptea au fost și mașini care au intrat pe pistă. Este inadmisibil. Stadionul acesta a fost al nimănui, nici măcar nu se închideau porțile noaptea. Dacă îl vom primi noi, vom face un program, vara de la 9 la 10 seara, iar iarna de la 9 la 18, spre exemplu, dar arădenii care doresc să facă atletism vor putea intra fără probleme”,a declarat Miclea. Acesta mai spune că pista de atletism trebuie reparată cât mai repede, pentru că în caz contrar „va ieși cimentul prin ea”.
În încheiere trebuie spus că potrivit unor surse, conducerea UTA-ei nu ar prea vrea să mute echipa pe Gloria, preferând stadionul de la Șiria, lucru ușor de înțeles având în vedere faptul că Șiria se poate lăuda cu o bază sportivă frumoasă și bine întreținută de autoritățile locale. Gurile rele spun însă că doar cei de la vârful Primăriei arădene vor să mute UTA pe Gloria, pentru a avea ulterior motiv să mai cheltuie niște bani acolo.

Recomandările redacției