OLYMPUS DIGITAL CAMERAMai realist și mai precis, trebuia să scriu în titlu: „Nerespectarea Legii nr. 422/2001, în Arad, orașul cu arhitectura specială, cu ansambluri demne de orice capitală europeană”. Este orașul care frapează vizitatorii și turiștii, și care uimește, în același timp, prin senzația de abandonare a fațadelor. Fotografia  care cuprinde bulevardele în ansamblu, de la distanță, și pe care nu se menționează orașul, poate sugera Viena, Parisul și orice oraș european. Luate separat grupuri de clădiri, la care se văd locurile ornamentelor căzute, tencuiala lipsă, cablurile ce sufocă frumosul, cofrete ostentative și țevile de gaz, burlane și streșini ciuruite de rugină, ce fac ca apa de ploaie să curgă șiroaie, asfaltul ce s-a ridicat până să acopere ferestrele pivnițelor și în final porțile în paragină, afișele care în cel mai mare dispreț aco­peră fațadele, toate acestea dovedesc nepăsarea și lipsa de demnitate.
Uneori mă întreb cum este posibil ca în toate jurămintele electorale și de circumstanță, politicienii să sugereze imagini de viitor ale Aradului, după tipicul „viitorului de aur”, cu largi bulevarde și ogoare nesfârșite semănate cu cereale hibride, și sonde aureolate de razele soarelui, printre brazii falnici ai pădurilor seculare, fără să bage de seamă că orașul a devenit periculos din cauza ornamentelor ce pot să le cadă-n cap, cu străzi și bulevarde, capcane pentru pietoni și autoturisme, cu șantiere începute și abandonate. Și culmea, noi cetățenii credem, îi votăm , iar cei ce s-au săturat de gogoși și mititei cu iarbă verde, au reacții inverse, în loc să voteze cu NU, mai bine nu vin la vot, zicând că protestează. În fond, așa ne trebuie, fiecare dintre noi, alegătorii, avem parte de conducătorii pe care-i merităm. Eu m-am săturat de politică, gata, și trec mai departe la urbanism.
Știți care-i rubrica aproape permanentă în ziarele noastre? Știți care este primul telefon la care sună redactorii de specialitate? Vă spun eu, ei sună la Poliția Rutieră să primească numărul și suma amenzilor pe ziua de ieri. Apoi, pentru ce, doar pietonii și șoferii, păziți de polițiștii de specialitate, să aibă parte de atâta atenție? Nedrept. Acesta să fie secretul unui oraș civilizat? Pe nimeni nu-l scutură frigurile, privind din balconul Primăriei la turnul de pe Palatul Neuman? Dacă cade!
Sunt proprietari în Arad care și-au restaurat casele, puțini, dar sunt. Foarte rar sunt lăudați și dați ca exemplu. Este mai comod ca administrația să se facă că nu-i vede, chestie ce creează obligații. S-a uitat că principiul stilului secession este să-ți faci casa cu fațada mai frumoasă ca vecinul și prietenul tău. Dacă nu era așa, nici arhitectura care măr­gi­nește Bulevardul Revoluției, nu era. Pentru viitorul orașului s-au întrecut în fru­mos, maeștri Szantay și Tabacovici.
În fine, ilustrându-vă prezentul, necosmetizat, fără laudele pe care nu le merită cei ce ar trebui să se ocupe de urbanismul prezentului, îmi doresc ca ziarele să alerge la Inspectoratul în Construcții, la Direcția pentru Cultură și… Patrimoniu, la Primărie, la Poliția Locală, la toți dumnezeii și la C.L.M Arad, la Direcția Regională pentru Monu­mente, la miniștri și la toți pe care i-am votat; să alerge să afle sancțiunile și amenzile aplicate celor care nu respectă Legea 422/2001, care este menită să apere monumentele istorice de batjocura celor ce le au în administrare.
Zona Protejată a orașului nostru, prevede că toate clădirile ce le include au  regim de monument istoric. Atâta grijă există pentru Zona Protejată, priviți în fotografia alăturată: a dispărut placa ce o atestă.

(B.B.)

Recomandările redacției