De 6 luni de când au început contestările din partea Suporter Club UTA, peluzei și a altor fani neafiliați, conducerea UTA-ei a preferat să stea în defensivă, să răspundă evaziv prin canalele de comunicare proprii dar mai ales să păstreze tăcerea, lăsând impresia că așteaptă ca furtuna să se stingă de la sine. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, am asistat în această după-amiază la un atac de o duritate nemaiîntâlnită a conducerii clubului la adresa Suporter Club UTA.

Așa cum v-am informat în materialele din ultimele două luni, asociația suporterilor a decis retragerea dreptului clubului de a comercializa produse cu marca UTA, acuzele fiind acelea de lipsă de transparență în ceea ce privește gestionarea banilor generați de vânzările de la fan shop-ul clubului. Din informațiile noastre, SCU a notificat atât administratorii fan shop-ului cât și conducerea clubului ca din 15 ianuarie să înceteze această activitate. Cu două zile înainte de acest termen, adică astăzi, pe site-ul oficial al clubului a apărut un comunicat în care Suporter Club UTA este acuzată că dezinformează în ceea ce privește dreptul său de a decide în speța amintită, conducerea clubului afirmând că este singura care are dreptul de a comercializa aceste produse. Asociația suporterilor este acuzată că a destabilizat inclusiv activitatea sportivă a clubului și este amenințată cu repercusiuni penale dacă va continua demersul de a-și deschide propriul fan shop. Iată comunicatul integral:

„Asociația Suporter Club UTA Arad, de aproape un an de zile, dezinformează agresiv publicul și propriii membri cu scopul de a discredita conducerea clubului UTA și a dezbina opinia publică arădeană interesată de echipa-simbol a orașului în încercarea de a facilita o preluare forțată a clubului. Din păcate, această campanie a prejudiciat imaginea clubului, iar efectele ei s-au resimțit în mod negativ și pe plan sportiv.  

SCU, prin diverse acțiuni cum ar fi ședințe, comunicate, scrisori, dar nu numai, anunță că retrage clubului dreptul de a folosi marca UTA în scop comercial, cu scopul de a aduce stafful care administrează și activitatea echipei de fotbal în imposibilitatea de a desfășura activități comerciale în acest sens. Uită însă să precizeze că SCU nu deține și nici nu a deținut vreodată acest drept, altfel spus acțiunile sale sunt doar simplă propagandă în încercarea de a dezorienta publicul larg, neinformat.

Discutând din perspectiva protecției unei mărci, SCU deține doar o singură clasă pentru marcă, clasa 41, cea care o autorizează doar pentru activități sportive și culturale. Activitățile comerciale la care se referă SCU sunt încadrate în alte clase de protecție, clase care nu sunt incluse în sfera de protecție a mărcii pe care SCU o deține la OSIM. Activitatea de comerț cu produse se încadrează în clasa 35, iar vânzarea de produse sub marca proprie se încadrează în clasa în care se regăsește produsul respectiv (de exemplu – echipament sportiv – clasa 28, îmbrăcăminte – clasa 25, genți – clasa 18 etc.).

Discutând din perspectiva protecției unei mărci, SCU deține doar o singură clasă pentru marcă, clasa 41, cea care o autorizează doar pentru activități sportive și culturale. Activitățile comerciale la care se referă SCU sunt încadrate în alte clase de protecție, clase care nu sunt incluse în sfera de protecție a mărcii pe care SCU o deține la OSIM. Activitatea de comerț cu produse se încadrează în clasa 35, iar vânzarea de produse sub marca proprie se încadrează în clasa în care se regăsește produsul respectiv (de exemplu – echipament sportiv – clasa 28, îmbrăcăminte – clasa 25, genți – clasa 18 etc.).

În schimb, clubul UTA este licențiat pentru mai multe clase, inclusiv pentru clasele 18, 25, 28, 35 sau 41.

În concluzie, SCU a înșelat și înșală în continuare publicul și propriii săi membri susținând că deține drepturile comerciale (o exprimare destul de vagă) asupra mărcii UTA. Drepturile comerciale, în sensul la care se referă SCU, pentru marca UTA le deține exclusiv clubul. Drept consecință dorim să clarificăm acest aspect: producția sau comercializarea produselor cu marca UTA fără acordul scris al conducerii clubului se consideră contrafacere (infracțiune) și este sancționată conform legii mărcilor.

Clubul deține în mod exclusiv licențele mărcii UTA prezentate mai sus datorită gestului domnului Costea Călin, cel care a cedat aceste drepturi clubului nostru gratuit, fără nicio pretenție. Pe această cale îi mulțumim.

În încheiere vă informăm că în ultima perioadă SCU a ”sprijinit” clubul cu o serie de reclamații la toate autoritățile și organele de control. Precizăm că toate controalele care au fost finalizate până în prezent s-au terminat favorabil pentru UTA, fără să fie luată vreo măsură împotriva clubului, a vreunui membru sau a vreunui angajat.

Conducerea AFC UTA Arad

Societate Civilă de Avocați GRECU ȘI ASOCIAȚII prin Av. Bogdan Bularda“

Contactați, reprezentanții conducerii SCU au anunțat că vor oferi la rândul lor publicității un comunicat prin care vor demonta cu argumente de ordin juridic, afirmațiile și acuzațiile din comunicatul conducerii clubului.

Dincolo de cazul în sine, care va fi tranșat cel mai probabil în justiție, este dramatic faptul că prin ieșirea de astăzi, conducerea clubului UTA a tăiat poate și ultima brumă de șansă într-un armistițiu cu asociația suporterilor. Reamintim că Suporter Club UTA, în calitate de deținător al drepturilor asupra mărcii UTA, este cea care i-a oferit practic identitate clubului înființat de Alexandru Meszar și numit la început UTA Bătrâna Doamnă. E trist să vedem că dintr-un proiect început pe 4 piloni (ong-ul Bătrâna Doamnă, SCU, administrația locală și Marius Țucudean ca investitor privat), în prezent au rămas în club doar doi, iar la cum se prezintă lucrurile, se pare că se dorește ca să rămână unul singur. Nu știm ce miză are pentru actuala conducere acest război pe tema fan shop-ului dar privind lucrurile mai de la distanță, nu putem să nu observăm că Alexandru Meszar s-a izolat într-un turn de fildeș, de unde i-a aruncat pe toți, jucând rolul patronului de tip „becali“, mai puțin în ceea ce privește „amănuntul“ investițiilor. În aceste condiții, de unul singur și în război cu toți foștii săi aliați, către ce conduce Alexandru Meszar clubul?!

Recomandările redacției