Zilele trecute, pe un grup de producători agricoli din județ, a apărut o fotografie cu primele căpșuni ”Vio”, din piața Mihai Viteazul. Bărbatul din imagine, se pare că, vine din Covăsânț și are fructe delicioase la tarabă, spun cei care le-au degustat. Producătorul invită arădenii să cumpere ”de poftă”.
Căpsunile autohtone au apărut în Arad, atât la tarabe cât și în mediul virtual, dar cu prețuri pe măsură. Dacă anul trecut în luna mai, în piețele arădene kilogramul de căpșuni românești era în jur de 14 lei, acum prețul este de 20-30 de lei.
Producătorii autohtoni își laudă marfa, cum știu ei mai bine și spun că produsele lor sunt mult mai dulci și mai gustoase decât cele din import. Oameni explică creșterea prețului, destul de ridicat pentru buzunarul arădenilor, deoarece și costurile de producție au crescut în ultimul an destul de mult.
Cumpărătorii se plâng însă de prețul mare al fructelor și spun că delicioasele căpșuni au ajuns să coste aproape cât un kilogram de carne.
” Au ajuns să coste în acest moment 20-30 de lei. Unde ajungem, e aproape cât un kilogram de carne”, spune un trecător.
Chiar dacă sunt mai scumpe, arădenii cumpără, fie pentru copii fie pentru a-și satisface pofta de aceste delicioase fructe de sezon.
”Căpșuni de import se găsesc, fie la caserole de 500 de grame, fie la kilogram, în majoritatea supermarketurilor din oraș, dar nu au nici un gust. Am luat o caserolă ”de poftă”, cu aproape 7 lei /500 gr, nici o aromă nu avreau și nici gust. Am luat acum din piață câteva, mai scumpe, dar măcar sunt gustoase. Nu mâncăm în fiecare zi”, spune o arădeacă.
Nici ofertele de pe internet nu sunt puține. Aici producătorii vând căpșunile cu 30-35 de lei pe kilogram, cu livrare la domiciliu, la cantități mai mari.