munca

Condamnaţii pot lucra la curăţenie pe străzile periferice

Consilierii locali au aprobat, luni, modalitatea de executare a muncii neremunerate în folosul comunităţii de persoanele care au săvârşit infracţiuni.

Astfel, activităţile care pot fi prestate de condamnaţi sunt activităţi de curăţenie şi întreţinere spaţii verzi în şcoli, grădiniţe şi alte instituţii publice şi în jurul acestora, lucrări de curăţenie la sediul Primăriei municipiului Arad, activităţi de arhivă la sediul Primăriei municipiului Arad, igienizarea malurilor râului Mureş, curăţenie în incinta şi în jurul cimitirelor.

De asemenea, condamnaţii mai pot executa activităţi de curăţenie a locurilor de la periferia oraşului (str. Tarafului, str. Vântului, str. Poetului adiacent fostei rampe de deşeuri,  str. Agronomului s.a.), activităţi de curăţenie, măturat peroane, golit coşuri, adunat vegetaţie dintre liniile de tramvai la operatorul SC Compania de Transport Public SA Arad, curăţat şi adunat zăpadă pe aleile din parcurile municipiului, adunat pet-uri, hârtii, vegetaţie, curăţat şanţuri în Municipiul Arad. Totodată, în municipiul Arad, condamnaţii mai pot presta muncă neremunerată în folosul comunităţii la curăţenia instituţiile publice de cultură de sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Arad şi la societăţile la care municipiul Arad este acţionar majoritar, curăţarea şi/sau realizarea şanţurilor deschise de preluare a apelor pluviale în cartierele municipiului, alte activităţi în instituţiile publice aferente ordonatorilor de credite ai Municipiului Arad.

De asemenea, acelaşi proiect de hotărâre mai prevede faptul că Biroul Protecţie Civilă din cadrul Primăriei municipiului Arad va asigura confirmarea începerii executării obligaţiei de a presta munca neremunerată în termen de 10 zile lucrătoare de la debutul activităţii, supravegherea executării muncii în folosul comunităţii, evidenţa orelor de muncă neremunerate prestate de persoana sancţionată. De asemenea, acelaşi birou va emitere un document care să ateste executarea muncii în folosul comunităţii

Noua legislaţie penală aduce o schimbare a filosofiei pedepsei şi o orientare a acesteia dinspre dimensiunea punitivă către dimensiunea comunitară, pentru a facilita reintegrarea socială a persoanelor care au săvârşit infracţiuni.

Astfel, instanţa de judecată, ţinând cont de persoană, consimţământul acesteia şi de riscul de pericol social, poate dispune sancţiuni neprivative de libertate, care pot include şi obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, în următoarele cazuri.

Recomandările redacției