Peste 150.000 de declaraţii pentru achiziţiile intracomunitare au fost înregistrate de la începutul anului la punctele de trecere a frontierei, a anunţat, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă în care a fost prezentat sistemul RO e-Transport. „De la începutul anului şi până acum, pe declararea obligatorie la punctele de trecere a frontierei pentru achiziţiile intracomunitare, am primit 152.000 de astfel de declaraţii. Este fără amendă până la data de 1 iulie 2024… Nu avem amendă până la data 1 iulie 2024. Declaraţia este obligatorie. Încercăm ca, prin intermediul mijloacelor noastre de publicitate, inclusiv la punctele de trecere a frontierei, să distribuim pliante în care să precizăm şi să facem cât mai conştientă această obligaţie de declarare a achiziţiilor intracomunitare a oricărui tip de operaţiune de transport la punctele de trecere a frontierei”, a declarat Marcel Boloş. Ministrul Finanţelor a menţionat că modulul e-Transport şi declaraţia de transport sunt foarte importante pentru România, acestea având rolul de a reduce deficitul de încasare a TVA-ului.

„După cum ştiţi, din studiile Uniunii Europene, suntem pe un loc fruntaş din păcate la ceea ce înseamnă gap-ul de TVA, 9 miliarde de euro, din care 40% sunt reprezentaţi de achiziţiile intracomunitare. Şi, de aceea, pentru noi este o prioritate ca aceste module şi proiecte de digitalizare să le operaţionalizăm tocmai în ideea aceasta în care aşa cum am prezentat şi la întâlnirea noastră precedentă anul 2024 este anul cu toleranţă zero faţă de evaziunea fiscală, cu zero impozite şi taxe pentru contribuabili şi pentru asigurarea predictibilităţii mediului de afaceri pe zona de venituri fiscale şi, de asemenea, anul cu toleranţă zero pentru risipa de bani din fondurile publice”, a susţinut acesta.

Prezent la eveniment, Teodor Georgescu, şeful Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, a prezent componentele sistemului RO e-Transport.”Ca statistică, putem observa că în anul 2023 în sistemul RO e-Transport au fost generate aproape 19 milioane de coduri UIT (Cod Unic de Identificare – n. r.) la solicitarea a aproximativ 10.000 de contribuabili. Ca structură, putem vedea că cele mai multe dintre tranzacţiile declarate au fost cele de pe teritoriul naţional, 96,5%, celelalte operaţiuni fiind undeva pe la 3%”, a adăugat Georgescu. (sursa: Agerpres)

Recomandările redacției