fatadeMunicipalitatea arădeană a făcut primele demersuri pentru reabilitarea faţadelor şi acoperişurilor clădirilor istorice, în acest sens, fiind aprobate de consilierii locali programul multianual, listele cu clădirile, zonele prioritare şi regulamentul după care se vor executa lucrările.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat, în plenul şedinţei Consiliului Local Municipal, că administraţia a alocat bani pentru intervenţiile la clădirile ale căror proprietari nu vor avea resurse financiare pentru executarea lucrărilor, urmând să recupereze banii în 5 ani.

„După aprobarea proiectului, Primăria municipiului Arad va sesiza proprietarii primelor 57 de clădiri ale căror faţade şi acoperişuri trebuie reabilitate. Dacă în termen de 60 de zile aceştia nu încep lucrările, Primăria va începe procedurile de realizare a investiţiei urmând ca apoi să recupereze banii. Prognozăm că nu va exista un număr mare de proprietari care vor intra, individual, în acest program, prin urmare am alocat bani pentru întomirea studiilor de fezabilitate şi proiectelor tehnice după care vom organiza licitaţiile pentru desemnarea constructorilor”, a explicat primarul.

Pentru anul 2014, din fondul de rezervă al bugetului, a fost alocată suma de 24 de milioane de lei pentru finanţarea studiilor de fezabilitate şi proiectelor tehnice ale clădirilor istorice care vor fi reabilitate.

Primele 57 de imobile

În urma activităţii de identificare şi inventariere a clădirilor au fost propuse pentru includerea în zona de  acţiune prioritară I, 56 imobile din centrul oraşului, aflate în stare avansată de degradare şi care pun în pericol siguranţa populaţiei şi pentru care este necesar a se  executa cu prioritate lucrările de intervenţie. La aceste imobile se adaugă un imobil situat pe Calea Aurel Vlaicu nr.43.

Pentru etapa I de implementare au fost selectate mai multe zone de acţiune prioritară din cadrul Ansamblului Urban Arad:  fronturile construite ale B-dului Revoluţiei,  Piaţa Avram Iancu, str. Ghe. Lazăr, str. N. Bălcescu, str. Unirii , B-dului Decebal, B-dului Vasile Milea, B-dului Dragalina, str. Blajului, str. N. Grigorescu, str. Meţianu, P-ţa Catedralei, str. I.R. Sirianu, Piaţa Reconcilierii Româno-Maghiare,  str. Eminescu,  str. Cicio Pop, str. V. Goldiş, str. Lucian Blaga, str. V. Alecsandri, str. Episcopiei, str. Horia, str. Cloşca, str. Crişan, Piaţa M. Viteazul, str. Mircea Stănescu.

Ce lucrări se vor face

Lucrările de intervenţie privind reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor se vor stabili prin proiectul tehnic elaborat de colective tehnice de specialitate coordonate de un arhitect.

Se vor putea face lucrări de reparare/refacere a zidăriilor/pereţilor exteriori, lucrări de reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje, lucrări de reparare/refacere a sistemului de acoperire, lucrări de reparare/refacere a tâmplăriei exterioare şi a elementelor exterioare funcţionale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornişe. De asemenea, se vor mai putea face lucrări de reparare/refacere a elementelor de plastică arhitecturală, precum brâuri, ancadramente, bosaje, profiluri.

Pentru acoperişuri este obligatorie conservarea formei originale, ca suprafaţă închisă, împreună cu şarpantele şi lucarnele istorice, păstrarea ţiglelor tradiţionale, păstrarea învelitoarei din acelaşi material pe toată suprafaţa. Turnurile clădirilor ornamentele din tablă de zinc vor fi remodelate după cele existente sau după documentaţii foto. Lucarnele se vor conserva în forma în care există şi se vor restaura. Coşurile de fum şi de ventilaţie se vor restaura şi se vor realiza după modelele existente. Este permisă amplasarea antenelor TV şi a celor de WLAN casnice, cu condiţia ca acestea să nu fie vizibile de la stradă.

Regulamentul mai prevede utilizarea culorilor predominant deschise şi neutre, pastel, urmând ca acestea să fie stabilite prin autorizaţia de construcţie.

Recomandările redacției