Conducerea Consiliului Județean a tras linie la toate investițiile și proiectele derulate anul trecut, precum și la cele aflate în derulare. Reprezentanții CJ Arad au anunțat că toate lucrările aflate în curs, fie că vorbim de sănătate sau infrastructură – au finanțare prevăzută în bugetul propriu. Administrația județeană susține că banii europeni accesați vor fi cea mai importantă sursă de investiții și în 2020.

„Anul 2019 a fost anul marilor investiții pentru Consiliul Județean Arad. Doi ani și jumătate a durat până când în lanțul idee-realizare am putut avansa la ultima verigă și am concretizat proiectele pe care le-am gândit la începutul mandatului“, a spus Iustin Cionca, președintele CJ Arad.

Diplomă pentru modernizarea a 300 de kilometri de drumuri

Consiliul Județean a primit o distincție pentru proiectele pe infrastructura rutieră. În cifre, administrația a modernizat și reabilitat mai multe drumuri, însumând în total 326 de kilometri. Acestora li se adaugă alte lucrări de reparații și întreținere.

Au fost deschise șantiere pe 252 km de drumuri județene. „Consiliul Județean derulează la Arad, unul dintre cele mai mari proiecte din România, pentru modernizarea drumurilor județene. Am mai spus-o, dar o repet, pentru că este o confirmare a muncii noastre: în decembrie 2019, cel mai prestigios portal de administrație din România acorda Diploma de Excelență Consiliului Județean Arad, pentru proiectul de modernizare a 300 km de drumuri județene, în cadrul Galei Administrației din România, desfășurată la Cluj. La modul concret, am început să lucrăm efectiv la peste 250 km drum județean din totalul de 326 km pe care ni l-am asumat la începutul mandatului.

Noi am vorbit mereu de 300 km, dar am ajuns să depășim cu 10% această prognoză, pentru că pe măsură ce am înaintat în timp, am descoperit noi nevoi și noi soluții tehnice. Am turnat peste 50 km de covor bituminos pe drumurile județene și am deschis șantiere pe tronsoane unde de peste jumătate de secol, deci de la prima asfaltare a drumului, nimeni nu și-a mai asumat reparații capitale“, a susținut Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean.

Cât mai multe proiecte de bani europeni

Acesta a mai subliniat că, s-a intrat în iarna anului 2019 cu lucrări majore pe cele mai importante artere din toate zonele județului, beneficiind de patru surse de finanțare, însumând 805 milioane de lei. Vorbim de buget propriu, bani de la UE pe programe de finanțare și credite făcute de administrație. Lungimea totală a drumurilor cuprinse în proiecte pe bani europeni este de 143,7 km.

Între drumurile pe care lucrările sunt în curs de execuție se numără: Sânpetru German – limită jud. Timiș 6,9 km, Nădab-Seleuș 19,3 km, Pecica-Turnu 9,8 km, Gurahonț-Buteni 22,2 km și Sânmartin-Olari-Caporal Alexa 23,5 km.

Modernizarea rețelei județene de drumuri pe o lungime de 300 de kilometri ar fi fost mult mai avansată, dar cauza principală a întârzierii demarării lucrărilor a fost și este legislația stufoasă – susține conducerea CJA. „Avem proiectul pentru finalizarea ultimului tronson din Centura Aradului, care va presupune încă un pod peste Mureș, în zona Fântânele, și un pasaj peste calea ferată, la Vladimirescu, care va descongestiona traficul rutier dintre municipiul Arad și cea mai populată comună din județ, Vladimirescu, aflată la o aruncătură de băț de municipiu, dar foarte greu accesibilă din cauza căii ferate care secționează traficul“, susține Iustin Cionca.

Proiecte pentru construirea a cinci spitale

Trecând la capitolul sistem medical, conducerea administrației a subliniat că, în 2019 s-au făcut investiții importante. Conform aleșilor județului, în fiecare săptămână, pe banii Consiliului Județean și ai Primăriei, Spitalul Județean și secțiile acestuia au fost dotate săptămânal cu aparate sau echipamente. Și dintre investiții enumerăm înființarea Compartimentului de Cardiologie Intervențională. Aici pacienții nu trebuie să plătească pentru intervențiile care salvează vieți și care, înaintea înființării acestui compartiment în cadrul spitalului, îi costau pe pacienți aproximativ câte 2000 de euro.  „Secția a fost dotată inclusiv cu un ecocardiograf care îmbunătățește cu 80% diagnosticarea afecțiunilor cardiace. S-au făcut 410 intervenții la noul Laborator de Cardiologie Intervențională, fără costuri suplimentare pentru pacienți“, a spus Iustin Cionca, președintele CJA.

Cât privește dotările noi, conducerea Consiliului Județean a subliniat: „Am realizat o statistică a investițiilor în aparatură și am fost și noi surprinși de rezultat, pentru că împreună cu Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean a dotat Spitalul cu 171 de aparate medicale performante în ultimii doi ani, adică în medie un aparat la patru zile!  Este o performanță greu de egalat de orice altă administrație publică din România și de orice alt spital! La asta aș vrea să mai adaug faptul că aproximativ 100.000 de pacienți internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad au beneficiat de această aparatură nouă“.

În domeniul sănătății, în anul 2019 s-a lucrat la documentațiile tehnice pentru alte cinci spitale noi în Arad: Oncologie, Psihiatrie Căpâlnaș (n.r acestea două sunt deja chiar șantiere în lucru), Matern-Pediatrie (n.r care este cel mai ambițios proiect în domeniul medical, un complex de cinci etaje ce va aduce sub același acoperiș toate specializările pentru copii), Infecțioase Adulți și Psihiatrie Arad.

Mai mult, în acest an ar urma să înceapă modernizarea într-o altă etapă a Unității de Primiri Urgențe.

Vom reveni cu amănunte!

 

Recomandările redacției