România se află în topul european al celor mai scumpe pachete de măsuri de sprijin în fața scumpirilor la energie, raportat la Produsul Intern Brut (PIB), arată o analiză Financial Times.

România se află pe locul 5 în acest top realizat de FT. România cheltuie, potrivit analizei, 2,61% din Produsul Intern Brut (PIB) cu aceste măsuri, conform estimărilor FT. Acestea sunt defalcate astfel: măsuri care limitează creșterea prețurilor – 1,29% din PIB, sprijin țintit pentru gospodării – 0,57% din PIB, sprijin parțial-țintit sau uniformizat pentru gospodării – 0,41% din PIB, sprijn pentru firme, locuri de muncă, șomeri – 0,34%.

România este precedată în acest top doar de Grecia (care cheltuie cu aceste măsuri 3,79% din PIB), Bulgaria (3,05% din PIB), Bosnia și Herțegovina (2,8% din PIB) și Kosovo (2,67% din PIB).

Autoritățile române nu au oferit date foarte clare cu privire la costul total al măsurilor de sprijn pentru facturi și consum de energie. O estimare inițială care cita surse guvernamentale arăta un cost de circa 40 de miliarde de lei, care ulterior ar fi fost revizuit și ar fi ajuns la 20 de miliarde de lei.

România este urmată foarte aproape de Austria (2,41% din PIB), Macedonia, Franța și Lituania. Cele mai puțin costisitoare măsuri de sprijin au fost implementate de Danemarca, Suedia, Islanda și Finlanda (0,1% din PIB). (sursa.businesswatch.ro)

Recomandările redacției