Ne confruntăm cu o epidemie de orbire, afirmaţia şocantă aparţine unui chirurg oftalmolog renumit. De departe cei mai expuşi riscului de a-şi pierde vederea sunt tinerii, mai exact cei care fac parte din Generaţia Z şi care folosesc cel mai mult telefoanele.

Medicul oftalmolog britanic care a lansat avertismentul spune că este imposibil să inversăm ceea ce deja s-a întâmplat şi asta din pricina impactului pe care reţelele de socializare îl au şi îl vor avea în viaţa noastră.

Suntem tot mai predispuşi să ne pierdem vederea, în primul rând, din pricina timpului petrecut pe telefoane, tablete şi calculatoare, precum şi a distanței mici pe care o păstrăm faţă de ecrane. Şi pentru că tehnologia ne ţine tot mai mult în case, am ajuns să ne expunem tot mai puţin şi la lumina naturală.

 

Obiceiul este cel mai evident în rândul tinerilor. Jumătate dintre copiii de astăzi petrec mai puţin timp în aer liber, comparativ cu părinţii lor, atunci când erau mici.

În România, 30 la sută dintre adolescenţi obişnuiesc să petreacă zi de zi între 4 şi 6 ore cu ochii în ecrane, iar 14 la sută, chiar mai mult de atât, arată datele Salvaţi Copiii.

 

Este şi motivul pentru care, în ultimele trei decenii, rata miopiei a crescut în toată lumea. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că aproape jumătate din populaţia globului va suferi din cauza acestei probleme de vedere, în următorii ani.

 

Obiceiurile care ne iau vederea:

expunerea îndelungată la ecrane

distanţa mică faţă de ecrane

expunerea redusă la lumină naturală

sursa Observator.ro

Recomandările redacției