Viorica Dăncilă a participat, miercuri, în Parlamentul European, la o dezbatere privind respectarea statului de drept din România, într-o sesiune plenară care a avut loc la Strasbourg.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că executivul comunitar urmăreşte ultimele evoluţii din România cu îngrijorare şi a reiterat că independenţa sistemului judiciar şi capacitatea sa de a lupta împotriva corupţiei sunt esenţiale pentru o Românie puternică în UE.

În replică, prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a rugat, miercuri, pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, să aibă încredere în respectarea statului de drept în România, precizând că autorităţile române vor ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

Viorica Dăncilă a raspuns criticilor primite in Parlamentul European:  „Vă mulțumesc pentru poziția pe care ați avut-o. Am văzut lucruri pe care le-am luat în calcul. Am vrut un dialog, dar mi-am dat seama că există multă dezinformare. Da, trebuie să apărăm cetățenii și nu ignor vocea poporului. Vreau un dialog care să fie constructiv, dar un dialog care să fie corect pentru România și Uniunea Euorpeană. Doamnă Macovei, știu despre dezinformările dumneavoastră. Acest Guvern pe care îl criticați atât de des a adus o creștere economică de 7%, a crescut nivelul de trai al românilor și de aceea îl iubesc. Nu pot răspunde la toată lumea”

Aceasta l-a criticat şi pe Laurenţiu Rebega că a adus politica internă în PE. „Da, România e divizată, iar eu vreau ca România să fie unită. Dar este însă și o Europă divizată. Vrem o Europă unită, dar să nu ne învrăjbim unii pe alţii. Haideţi să vedem lucrurile care ne unesc şi să lăsăm la o parte lucrurile care ne divizează.Vă rog să aveți încredere în România și în parcursul european al acestei țări Vom avea dialog şi sunt dispusă dialogului”, a spus Dăncilă.

Discrsul lui Nica

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a declarat că România nu acceptă să fie monedă de schimb în nicio condiţie, cu nicio altă ţară, precizând că în ţara noastră s-au făcut nenumărate abuzuri, precum dosare la comandă.

„România nu acceptă să fie monedă de schimb în nicio condiţie, cu nicio altă ţară. Înţelegem ca fiecare ţară să fie judecată în funcţie de propriile sale merite. Noi în România am avut procurori care au făcut dosare la comandă. Toată lumea în România trebuie să înţeleagă că justiţia se face doar în sala de judecată, nu pe bază de protocoale şi salutăm că Comisia Europeană a luat act de aceste lucruri”, a declarat Dan Nica, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

Liderul europarlamentarilor PSD a completat că toată lumea trebuie să ştie că România ne se mai poate întoarce la vremuri trecute, aşa cum vor Monica Macovei şi Cristian Preda. „Noi lucrurile le vom schimba în conformitate cu normele democratice”, a completat Dan Nica.

Avertisment – se iau măsuri dacă este necesar

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: Parlamentul României nu a dat semne că răspunde la recomandările primite. Timmermans le cere autorităţilor române să lanseze o investigaţie asupra protocoalelor

Timmermans a recomandat României să păstreze deschis dialogul cu forurile europene, anunţând că, dacă este necesar, Comisia Europeană va lua măsuri, deoarece este „gardianul democraţiei”.

„Dacă noi vorbim despre aceste lucruri este pentru că ne pasă de traseul european şi de poporul român. Într-adevăr recomandările Comisiei de la Veneţia sunt importante, dar vă rog să vă uitaţi şi la recomandările MCV de anul trecut şi cele care vor veni luna următoare pentru că eu cred că sunt foarte importante. Eu voi continua dialogul cu România. Voi fi foarte meticulos şi precis şi voi transmite Guvernului român aceste întrebări foarte detaliate, dar miza acestui proces este extrem de mare pentru viitorul UE şi e la fel de important, dacă nu chiar mai important pt poporul român”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în încheierea dezbaterilor din Parlamentul European.

„Dacă CE va trebui să fie brutal de sinceră, o va face. Dacă va trebui să ia măsuri, atunci o va face şi aceasta nu e o ameninţare, ci asta facem noi Comisia, ca gardieni ai democraţiei (…) Vreau realmente să avem succes aici şi cer din nou Guvernului să păstreze dialogul deschis şi să accepte recomandările”, a mai spus Timmermans.

Recomandările redacției