Aproape jumătate din mierea care se consumă în Europa vine din China iar piaţa românească este şi ea invadată de miere de import. Din păcate etichetele nu conţin suficiente informaţii care să-i ajute pe oameni să aleagă în cunoştinţă de cauză. Apicultorii se plâng de faptul că puţinele iniţiative pe care Guvernul le-a avut ca să sprijine producţia autohtonă au rămas doar pe hârtie, iar în lipsa reglementărilor privind piaţa de consum, cumpărătorii sunt păcăliţi, iar producătorii lăsaţi să se descurce cum pot.
Legea nu îi obligă pe cei care comercializează miere să scrie ce procente sunt folosite în amestecuri ci doar țara de proveniență. Aşa se face că oamenii cumpără inclusiv miere din China, ambalată sub numele unor branduri româneşti.
,,Consumăm foarte multă miere în Europa, de foarte slabă calitate. De ce zic de foarte slabă calitate, pentru că mierea în China nu este supusă rigorilor şi standardelor Uniunii Europene. Mierea din China este foarte ieftină comparativ cu preţul pe kilogram, deci este undeva la un euro sau un dolar 60 fata de 2,4- 2,3 dolari preţul de achiziţie din România”, avertizează un apicultor.
Din acest motiv mulți apicultori își vând mierea pe internet, la târguri de profil.
Statele UE au importat în 2021 din ţările din afara blocului comunitar 173.400 tone de miere naturală, în valoare de 405,9 milioane de euro, arată datele de la Oficiul European de Statistică.
Cifrele spun că românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr și doar 3 grame de miere.
Sursa observator
Și în farmacii sunt așa ceva căci eu i-au din farmacii , multă miere de pădure și salcâm