Cu toate progresele înregistrate în ultimii 20 de ani, România este țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei în cadrul Uniunii Europene (de patru ori peste media UE), având una dintre cele mai mici rate de vindecare și, corelativ, prezentând o creștere anuală a rezervorului de pacienți infecțioși. Judeţul nostru se regăseşte printre primele zece din ţară în ceea ce priveşte incidenţa bolii. Numărul de cazuri cu care se confruntă Aradul este de ordinul câtorva sute. Cele mai multe cazuri de tuberculoză din ţară se găsesc în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Dolj, Gorj, Mehedinţi sau Ilfov.

O mare parte dintre cazurile din Arad provin din alte judeţe ale ţării, acesta constituind şi motivul pentru care avem atât de multe cazuri. Migraţia populaţiei cu probleme sociale către vest dar şi creşterea numărului de cazuri sociale sunt principalele surse de provenienţă a bolii. Totuşi, în ultima perioadă infectările au scăzut foarte mult datorită campaniilor de informare şi educare.

Zeci de cazuri la început de an

În anul 2018, județul Arad înregistra numai puțin de 240 de cazuri noi și 37 de recidive. În anul precedent, 2017, numărul de cazuri a fost cam același: 249 de cazuri noi și 48 de recidive.

Cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză provin din rândurile populaţiei cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani, respectiv 55 – 65 de ani. Există însă și cazuri speciale, cu copii cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani. În acest caz au fost înregistrate cinci îmbolnăviri, atât în 2017 cât și în anul următor.

În 2019, până în prezent, sunt înregistrate deja 12 cazuri noi în județ și patru recidive.

În municipiu situația este alarmantă: 66 de cazuri, dintre care 51 sunt noi.

Boală mortală

Tuberculoza este o boală infecțioasă frecventă și, de obicei, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii. Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, piele, ochi, oase etc.). Boala se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele afectate.

Simptomele clasice ale tuberculozei active sunt tusea cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpirația nocturnă și scăderea în greutate (TBC se numea în trecut „boala consumării”, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate). Infectarea altor organe provoacă o varietate mare de simptome.

Lumea trebuie să ştie că tratamentul este gratuit pentru pacient, indiferent dacă este asigurat sau nu. Tratamentul durează de obicei şase luni dar durata se poate modifica în funcţie de gravitate şi localizare. Dacă tratamentul este oprit prea repede însă, nu mai este eficace, iar tuberculoza devine rezistentă la tratament şi va fi mult mai dificil de tratat. Prevenţia bolii se face prin respectarea unui regim sănătos de muncă şi odihnă, alimentaţie bogată în proteine şi vitamine naturale, practicarea exerciţiilor fizice, evitarea stresului, fumatului, abuzul de alcool şi prezentarea la controalele medicale periodice.

Pentru că se apropie Ziua Mondială a Luptei Împotriva Tuberculozei – pe 24 martie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, prin personalul medical al Dispensarului TBC, a pregătit o serie de activități menite să conștientizeze populația Aradului despre riscurile îmbolnăvirii de Tuberculoză. Astfel pe data de 24 martie, echipa medicală a Dispensarului TBC și voluntari vor fi prezenți pe Bulevardul Revoluției unde vor împărți pliante informative și vor discuta cu arădenii despre prevenirea și controlul Tuberculozei“, ne-a declarat Simina Roz, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean Arad.

Recomandările redacției