„Mențineți tradițiile și cultura românească“, au fost cuvintele cu care Avram Ciev, primarul comunei Bârsa, a deschis cea de-a XV-a ediție a Festivalului Folcloric Flori de Sânziene. Festivalul, care are o vechime de 17 ani, a fost inițiat chiar de către primarul Avram Ciev, deoarece „mie îmi place foarte mult folclorul și tradiția“. Motivul pentru care nu s-a sărbătorit duminică a XVII-a ediție îl reprezintă cei doi ani de pandemie Covid, timp în care festivalul nu s-a ținut.
Sinceritatea primarului în ceea ce privește dragostea sa pentru folclor și tradiție este dovedită prin cel puțin trei lucruri: în primul rând, organizarea cu abnegație a unui festival care iată a ajuns un punct de referință nu doar pentru comuna Bârsa, ci pentru întreg județul Arad; în al doilea rând, sprijinul pe care îl oferă zecilor de copii, îndrumați de profesori, de a urma cursurile locale de joc și interpretare folclorică; iar în al treilea rând, pe plan personal, dragostea pentru folclor a primarului este dusă mai departe de nepoata sa, Roberta Tomșa, o solistă de muzică populară extrem de talentată și dăruită pasiunii sale.
În aceste condiții, discursul de deschidere al festivalului a fost unul cât se poate de sincer: „Dragi bârsani, aldeșteni, voievodani, hodișeni și vecinilor noștri, vă urez bine ați venit la Zilele comunei Bârsa și declar deschisă cea de-a XV-a ediție a Festivalului folcloric Flori de Sânziene. Festivalul a pornit la inițiativa mea pentru că mie îmi place foarte mult folclorul și tradiția. Și de aceea, cât eu voi fi aici în primăria Bârsa nu voi lăsa să moară și voi continua acest festival, iar cel care va veni după mine îl voi împinge de la spate și îi voi spune: «mențineți tradiția, cultura românească!».
Îi îndemn pe toți părinții și bunicii: să vă dați copiii și nepoții la activități culturale! Prin astfel de activități, nu doar că îi îmbogățiți copilului dumneavostră cultura, dar îi dezvoltați și dragostea pentru frumos și iubirea pentru tradiții. În plus, au și posibilitatea să viziteze și să cunoască lumea, să își dezvolte experiența pe care o pot folosi apoi, atunci când se întorc acasă, la îmbunătățirea societății noastre“, a declarat primarul Avram Ciev.
VIDEO1: https://www.facebook.com/glsa.ro/videos/963285388288851
Tradiție de 138 de ani
Călușarii de la Aldești au deschis apoi festivalul. Nu putem să nu menționăm aici tradiția pe care o are în spate acest grup de călușari: 138 de ani. În ultimii 45 de ani, de coregrafia lor s-a ocupat Ioan Malea. „Conduc acest ansamblu de 45 de ani. Continuăm o tradiție care la Aldești datează de 138 de ani și pe care, iată, reușim să o ducem cu mândrie mai departe. Dar la Aldești nu avem doar acest grup de călușari. Sunt coregraf și de dansuri populare, al Ansamblului Aldeșteana. Este a șasea generație de dansatori pe care o conduc. Pe lângă călușari și dansatori, mai pregătim la Aldești și interpreți de muzică populară. Eu mă ocup de toată pregătirea lor. Avem în acest moment 42 de copii“, ne-a declarat Ioan Malea, coregraful care nu își arată cei 67 de ani.
Și pentru că la Bârsa tradiția ocupă un loc de cinste, spectacolul a fost continuat de Ștagul de la Bârsa. Taraful continuă tradițiile unui loc plin de spiritualitate, așa cum este zona Bârsei. Din componența tarafului fac parte un toboșar care cântă de 56 de ani, iar în același timp și un copil de 10 ani.
Gastronomia face parte și ea din tradiție
În paralel cu forfota de pe scenă, cei care făceau parte din organizare își dădeau tot interesul ca lucrurile să iasă ireproșabil, iar lumea să se simtă bine. Una dintre aceste persoane a fost și Florița Susan, bucătăreasa care a pregătit cea mai bună tocăniță: cu carne de porc și cu batal cu găluște. Nu au lipsit nici cârnăciorii tradiționali. Toate, de te lingi pe degete.
Iustin Cionca: „Bârsa a crescut foarte mult datorită proiectelor“
Primarul Avram Ciev a profitat de prezența la eveniment a lui Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, mulțumindu-i public pentru sprijinul constant pe care îl oferă comunei Bârsa. „De fiecare dată când mă duc să îi cer ceva pentru comună îmi dă. Niciodată nu a spus nu, iar inclusiv evenimentul cultural de astăzi nu putea avea loc, la acest nivel, cu invitați atât de mulți și de calibru, fără sprijinul Consiliului Județean, prin Centrul Cultural Județean Arad“, a spus Avram Ciev.
În replică, Iustin Cionca a declarat: „Prin acest eveniment avem ocazia să le demonstrăm locuitorilor comunei Bârsa cât de mult îi prețuim. Nici noi nu ne-am fi aflat aici, fără voturile dumnealor și fără încrederea cu care ne-au investit în funcțiile pe care le deținem. Mă bucur că aici la Bârsa aveți o echipă în primărie, pe care o conduceți atât de bine, și care a reușit să atragă enorm de mulți bani pentru comună. Ați realizat proiecte și ați atras bani din fonduri europene, guvernamentale, de peste tot. Ați investit în școli, în străzi, în infrastructură. Ați reușit ca împreună cu Beliu, Bocsig și Sebiș să faceți o alianță prin intermediul căreia ați adus gazul la Bârsa.
Dar mă bucur că în același timp aveți grijă și de obiceiuri, de cultură și duceți tradițiile mai departe“.
Ploaia nu a oprit spectacolul
Și pentru că un spectacol total trebuia să aibă de toate, după soare a venit și ploaia. Spectacolul nu s-a lăsat însă intimidat, iar ploaia nu l-a putut opri.
Ansamblurile de dansatori care au urcat pe scenă au fost din localitățile Aldești, Sebiș, Beliu, Bocsig, Șiria, Șofronea, Dezna, Groșeni și Bârsa.
Soliști vocali și instrumentiști au fost: Mădălina Matcău, Cosmina Brădean, Dorinel Gavriluț Pârvoni, Ansamblul Sânzienele și feciorii Zărandului, Taraful de la Bârsa, Orchestra Frații Șandru, renumitul taragotist Petrică Pașca, Voichița Elena Suba, Roberta Tomșa, Felicia Costa, Violeta Gherman, Alexandru Pop Zărăndean și Claudia Volentir.
Prezentatoarea evenimentului a fost Nicoleta Pavel.
S-a cântat până târziu în noapte, iar focurile de artificii au încununat un eveniment de succes.
Avram Ciev, alături de Nicolae Valea, primarul de la Archiș
VIDEO2: https://www.facebook.com/glsa.ro/videos/789346306257876
Felicitări, vărule Avram!