CLMAdministraţia Falcă dovedeşte din nou că nu dă doi bani pe Opoziţia din CLM. Consilierii municipali sunt che­maţi, marţi, să se întâlnească pentru a participa la o şedinţă ordinară. Pe ordinea de zi au fost trecute 28 de puncte, printre proiectele de hotărâre cu privire la închirierea, de fapt prelungirea contractelor de închiriere în care îşi desfăşoară activitatea mai multe unităţi de învăţământ din Arad fiind strecurat şi proiectul pentru închirierea imobilului unde funcţionează Şcoala Gimnazială „Mihai Emi­nescu”, sau Şcoala Generală nr. 1, cum mai este cunoscută în Arad. Asta, în condiţiile în care, în urma scandalului provocat de primarul Gheorghe Falcă, care ar fi dorit să obţină fostul sediu al Poliţiei de Frontieră, pentru a muta acolo copiii, lucru imposibil din punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Interne, consilierii USL din Opoziţie au întocmit un proiect de hotărâre pentru cumpărarea clădirii care acum este închiriată, care cereau ca banii daţi pe chirie să fie folosiţi la plata ratelor. Reprezentanţii Primăriei nu au introdus însă acest proiect pe ordinea de zi de marţi, spre nemulţumirea consilierilor care nu fac parte din tabăra primarului. Alături de proiectul pentru închirierea clădirii în care funcţionează Şcoala Generală nr. 1, primarul a mai iniţiat proiecte pentru închirierea imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea Grădiniţa PN 26, Grădiniţa PP 2, pentru aprobarea contractului de comodat pentru clădirea Grădiniţei PN 11 şi pentru închirierea spaţiului unde funcţionează Şcoala Gimnazială „Stefan Cicio Pop”.
Primăria preferă să întreţină o clădire care nu îi aparţine
În contractul de închirire  a clădirii de pe strada Episcopiei, situată la numerele 40-42, prezentat într-o anexă a proiectului iniţiat de primar, se arată că termenul de închiriere a imobilului este de un an începând cu data de 1 Decembrie 2013, până la 30 noiembrie 2014, iar chiria lunară este de 4.500 de euro pe lună, urmând să fie plătită în lei, la cursul BNR. Printre obligaţiile locatarului, adică ale chiriaşului, apar şi câteva restricţii, cum de altfel e şi normal în cazul unui contract de închiriere. Astfel, chiriaşul este obligat să nu efectueze amenajări sau modificări ale spaţiului fără acordul scris şi prealabil al locatorului (n.r. celui care închiriază). De asemenea, pe toată durata contractului, locatarului îi este interzisă subînchirierea sau orice altă formă de transmitere către terţi a bunului închiriat şi a dreptului locatorului şi îi este interzisă instalarea de antene pentru recepţionarea semnalelor audio-vizuale, altele decât cele cu care a fost dotat imobilul din construcţie, acest lucru putându-se face doar cu acordul proprietarului, pe cheltuiala locatarului. Mai mult, autorităţile locale sunt obligate „să execute la timp şi în bune condiţii, pe cheltuiala sa, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente”, deci să întreţină o clădire care nu îi aparţine, când ar fi putut foarte bine ca fondurile respective să fie folosite pentru întreţinerea unui imobil aflat în patrimoniul local.
„E un joc al lui Falcă”
Cum era de aşteptat, consilierii Opoziţiei din CLM, taxează dur faptul că proiectele iniţiate de ei sunt ignorate în continuare de administraţia locală. „Acolo este un joc al lui Falcă, din păcate susţinut şi de unii consilieri ai USL. Cândva, noi, consilierii USL am decis să respingem proiectele de hotărâri în care Falcă avea nevoie de votul nostru, pentru a face presiuni asupra lui să ne asculte. Câţiva consilieri au cedat, iar Falcă face acum ce vrea. Dacă contractul de închiriere trebuia prelungit, voi propune totuşi contituirea unei comisii de negociere, pentru cumpărarea clădirii. Există cadru legislativ, există bani la buget. Trebuie făcută de asemenea, o comisie de evaluare, dar pentru aceasta, CLM trebuie să-şi dea avizul”, a declarat Gheor­ghe Ghilinţă, consilier local din partea PC. Acesta a ţinut să prtecizeze că fostul sediu al Poliţiei de Frontieră nu are nicio legătură cu achiziţio­narea clădirii de pe strada Episcopiei. „Clădirea de pe Episcopiei este o clădire de patrimoniu, în care a funcţionat şcoala de mult timp, deci Primăria ar trebui să o cum­pere. Bani sunt, dar mai trebuie să fie şi voinţă politică. Pentru clădirea de pe Mărăşeşti, unde a fost sediul Poliţiei de Frontieră, se pot găsi şi alte întrebuinţări. De altfel, eu am propus ca CLM să-şi stabilească conduita cu privire la clădirile de patrimoniu. Dacă le-ar cumpăra pe cele scoase la vânzare, ar putea şi să le întreţină şi nu ar mai cădea bucăţi din ele peste cei care trec pe trotuare. Tot ce se întâmplă acum, e un joc inteligent al lui Falcă, pentru că e un om inteligent, care ştie să facă ce vrea, ştie să dribleze şi să atra­gă şi consilierii USL pe care i-a prins în plasă”, a mai spus Ghilinţă.
Marin Lupaş, consilier municipal din partea PSD, susţine că va cere convocarea unei şedinţe extraordinare, pentru ca proiectul USL să fie pus în discuţia membrilor CLM. „Vom cere ca proiectul pentru cumpărarea imobilului să fie trecut pe ordinea de zi a şedinţei de marţi şi dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom cere convocarea unei şedinţe extraordinare, probabil săptămâna viitoare. Am mai de­pus un convocator pentru o şe­dinţă extraordinară, care să aibă loc joi. Domnul Falcă minte în continuare cu nonşalanţă. Vom cere ca joi să se discute despre reevaluarea patrimoniului, pentru că sunt multe ONG-uri nemulţumite, iar CTP-ul, TOP-ul şi alte entităţi similare trebuie să plătească impozite mai mari. Asta, după ce am stat o săptămâna la mâna primarului, să treacă acest punct pe ordinea de zi a şedinţei de marţi”, a declarat Lupaş.
Florin Galiş, consilier local din partea PNL, crede că propunerea Opoziţiei nu a ajuns pe ordinea de zi din cauză că aparatul Primăriei funcţionează la comandă. „Asta le-a fost comanda, asta au executat. Intenţiile primarului sunt clare. Întotdeauna când există un punct de vedere al USL şi află despre el, preferă să-şi promoveze propriile proiecte. Şi dacă este o propunere cu care este de acord, o refuză, pentru ca apoi să revină el cu acea propunere, într-o formă asemănătoare”, a ţinut să precizeze Galiş.

Recomandările redacției