Chiar dacă vremea ține cu constructorii, la noul stadion din Calea Aurel Vaicu lucrările stagnează. Sigur, zilnic mai apar scaune, iar firma din Giurgiu pregătește de zor montarea gazonului, însă pe partea de finisaje la tri­bune și peluze, respectiv vestiare, corpuri sanitare etc. se va mai bate pasul pe loc cel puțin 6-7 săptămâni de acum înainte.
Așa cum v-am informat ieri, nicio firmă nu a dorit să preia contractul „Lucrări de Mărire a capacității peluzelor Stadionului UTA-modificări și completări (lucrări suplimentare) Arad”, urcat de Primăria Arad pe SICAP pe data de 11 septembrie. Interes a existat, dar, când termenul de 16 octombrie a expirat, nicio ofertă nu a fost depusă. Din informațiile noastre, una dintre firme a cerut clarificări suplimentare pe partea de PVC interior și exterior de la contractor și a solicitat și o prelungire a termenului de zece zile (până pe 26 octombrie) pentru a-și (re)face calculele și a prezenta, eventual, o ofertă. Primăria nu a fost de acord, așa că s-a trezit fără mână de lucru la stadion. Asta după ce contractul cu Tehnodomusul s-a încheiat la începutul lunii trecute în urma recepției făcute de specialiștii din cadrul instituției de la kilometrul zero.
Nu o să mai revenim asupra motivelor pentru care constructorul angajat în urmă cu 5 ani nu a finalizat sută la sută lucrarea, căci le-am tot explicat. Pe scurt, desele modificări din proiectul inițial au necesitat cheltuieli suplimentare, așa că Tehnodomusul a lucrat conform noilor cerințe venite dinspre Primărie. Suma a fost aceeași, așa că s-a prestat de câți bani s-au dat. Că perioada de exe­cuție s-a dublat e o altă discuție, care, însă, nu prea i-a deranjat pe cei de la Primărie din moment ce au închis fără penalizări „capitolul” Tehnodomus.
În fine, primarul interimar al Aradului a avut o primă reacție la situația de față, cu nicio firmă dispusă să intre pe șantierul din Calea Aurel Vlaicu și să continue ceea ce a început Tehnodomus. „Informația din presă este parțial corectă, în sensul că au existat două-trei firme interesate, care ne-au solicitat și niște clarificări ce erau ieșite din termen, după care nu au mai conti­nuat bătălia. Asta e, nu ne-a căzut bine, dar nici nu ne-am speriat foarte tare. După cum știiți, am pregătit și un al doilea caiet de sarcini, la care s-a lucrat mai mult fiind era vorba de diferiți indicatori tehnico-economici. Acest caiet de sarcini (n.a. în care sunt prevăzute lucrări la hotelul de la ultimul nivel, plus facilitățile pentru presă și televiziuni sau închiderile arenei) trebuie aprobat în ședința de Consiliu Local din ultima săptămână a acestei luni și apoi le vom urca pe ambele la licitație pe SICAP. Eu am spus de la început că e important ca licitațiile să decurgă în pași cât de cât decenți pe legea existentă, astfel încât partea de hâr­țogărie să se termine în perioada asta mai moartă de iarnă, pentru ca în primăvară să putem lucra și cred că vom putea lucra. Una peste alta, nu e ritmul dorit și pe care ni l-am impus… Dar asta e, am preluat stadionul din mers și trebuie să ni-l asumăm și cu bune și cu rele”, a spus Călin Bibarț la „Audiențe Matinale”, de la Radio Arad.
Practic, Bibarț vorbește clar despre lucrări ce vor demara în primăvară, când Ioan Ignat, directorul Departamentului de Patrimoniu din cadrul Primăriei, spunea pe 12 septembrie, legat de execuția contractului ce, iată, nu a avut ofertanți, următoarele: „Sunt lucrări care pot fi făcute și perioada iernii. Ai închis ușa în încăperile compartimentate și-ți faci un mediu de lucru așa cum vrei tu. Nu mai vorbim despre partea de construcție acum, ci doar despre dotări care se pot face în orice anotimp. De fapt, am dat ter­mene de finalizare a lucărilor de patru luni de zile de la momentul semnării contractelor. Marea teamă sunt eventualele contestații sau, doamne ferește, o nouă schimbare de legislație sau norme, dar sperăm să nu fie cazul”. Numai teama că nicio firmă nu e atrasă de banii publici puși la bătaie la Arena „Francisc Neuman” nu a existat, situație pe care edilul interimar o comentează simplu: „Nu ne-a căzut bine, dar nici nu ne-am speriat foarte tare”.
Ca și termene, dacă ambele caiete de sarcini vor fi urcate pe SICAP în prima parte a lunii noiembrie, plicurile cu ofertele (dacă ele vor exista măcar de această dată) se vor desface în jurul datei de 10-15 decembrie. Urmează termenul de două săptămâni în care se pot depune contestații și numai bine trec Sărbătorile. Dacă lucrările ar începe în ia­nuarie, deși e greu de crezut că se va întâmpla asta chiar în mijlocul iernii, e nevoie de un ritm alert de lucru ca 18 aprilie, data în care UTA sărbătorește 75 de ani existență, să coincidă și cu inaugurarea stadionului.
Numai că primarul Bibarț a și spus deja că lucrările se vor desfășura la primăvară, iar atunci termenul de finalizare bate undeva spre vara lui 2020. Până atunci, cei din administrația locală mai pot aprinde lumina din când în când pe stadion în scop electoral și să se laude cu gazonul ce ar trebui montat până la finalul acestei luni.

Recomandările redacției