În urma articolului apărut ieri în ziarul nostru legat de problema deşeurilor, a modului de colectare şi lipsa unei staţii de sortare a gunoaielor, care ar putea avea consecinţe grave asupra sănătăţii populaţiei Aradului, Garda de Mediu a efectuat un control la FCC Environment România, compania care se ocupă de administrarea depozitului ecologic.
În articolul nostru de ieri atrăgeam atenţia în primul rând asupra pericolului levigatului, lichidul produs în urma fermentaţiei deşeurilor care nu sunt selectate deloc şi care ar putea intra în pânza freatică. Conducerea FCC Environment face precizarea că „deponeul ecologic al judeţului Arad este construit la norme corespunzătoare normelor europene, fiind primul depozit ecologic din România. Referitor la levigat, trebuie lămurit un aspect: acesta nu poate proveni din deşeuri reciclabile, ci din deşeuri menajere“. Mai departe, Florian Pop, directorul general al FCC susţine: „Compania noastră a investit anul trecut o sumă considerabilă într-o a doua staţie de tratare a levigatului cu scopul de a respecta normele europene. Referitor la infiltrarea pânzei freatice cu levigat acest lucru este practic imposibil datorită construcţiei specifice a depozitului şi tehnologiei conexe. Mai mult decât atât, depozitul nostru dispune de un sistem de senzori care monitorizează în permanenţă impactul asupra mediului. Până acum nu au fost înregistrate nici un fel de probleme conform avizului de mediu. La perioade regulate se efectuează măsurători specifice atât amonte cât şi aval tocmai pentru a sesiza eventualele neregularităţi faţă de impactul asupra mediului“.
Garda de Mediu în inspecție
Ca urmare a apariţiei acestui articol de presă Garda Naţională de Mediu – Comisaritul Judeţean Arad împreună cu reprezentanţi ai IPJ Arad au efectuat, ieri, o inspecţie la operatorul depozitului de deşeuri conform din Municipiul Arad. Ca urmare a inspectiei s-au constatat următoarele nereguli: „Deşeurile descărcate din două autogunoiere nu sunt deşeuri menajere, fiind amestec de deşeuri menajere, reciclabile, DEEE, anvelope uzate, deşeuri textile şi ambalaje contaminate şi tuburi de neon cu conţinut de mercur. Se estimează vizual ca din total până la 50% din volum sunt deşeuri reciclabile: PET, folie, hârtie-carton, sticlă, doze şi ambalaje metalice. Au fost ridicate copii după bonurile cântar şi formularele de însoţire, pentru cele două transporturi menţionate. În concluzie operatorul de salubritate RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, prin formularele de însoţire declară în scris că aduce pentru eliminare finală prin depozitare deşeuri municipale amestecate cod 200301 şi în fapt deşeurile sunt un amestec de deşeuri menajere şi reciclabile. De asemenea autogunoiera AR 13 ZYX nu este utilizată conform destinaţiei prevăzute prin Proiectul SMIDS – Judeţul Arad“.
Depozitul de deşeuri, în parametri normali
Conform comunicatului emis de către Garda de Mediu „operarea depozitului conform de deşeuri de către FCC Environment SRL se face din anul 2003, deţinând autorizaţiile şi avizele necesare funcţionării pe toată durata funcţionării acestuia. Obiectivul principal al activităţii la acest punct de lucru este Tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase. Depozitul de deşeuri este construit conform unui proiect tehnic care a fost suspus avizării din punct de vedere al protecţiei mediului. Construcţia depozitului, printre alte elemente de ordin constructiv, este compusă din straturi multiple de pământ, piatră, nisip şi argile (fundaţia depozitului) peste care este amplasată geomembrana prevăzută cu senzori de stabilitate pentru a preveni eventualele scurgeri de lichid care se generează în timpul depozitării (ca urmare a procesului de fermentare din interiorul corpului de depozit) şi ulterior depozitării. În corpul depozitului sunt amplasate conducte de colectare a levigatului, levigat care prin pompare este direcţionat către staţia de epurare care deserveşte sistemul de dren (conducte de colectare). După epurarea levigatului prin procedeul de osmoza inversă (procedura fizică care separă o soluţie concentrată în două sau mai multe soluţii cu caracteristici diferite la diferite concentraţii) rezultă două categorii de soluţii, mai exact o soluţie care poartă denumirea tehnică de concentrat şi o soluţie care poartă denumirea de permeat. Până în prezent, ca urmare a numeroselor acţiuni de verificare care au avut loc la operatorul depozitului, nu au fost constatate scurgeri de levigat în afara corpului depozitului de deşeuri şi nu au fost constatate depăşiri ale indicatorilor obligatoriu de monitorizat conform autorizaţiei integrate de mediu pentru factorii de mediu sol şi ape subterane“.
Avem staţie de sortare,
dar… închisă
„Faţă de precizarea «În Arad nu există staţie de sortare a gunoaielor, ceea ce este foarte grav. Ni se cere să facem reciclare, dar nu avem cu cine. Toate gunoaiele sunt transportate în acelaşi loc: groapa de gunoi», după cum declară Cătălin Olteanu, directorul general tehnic al RETIM, vă aducem la cunoştinţă că Municipiul Arad deţine staţie de sortare deşeuri menajere şi reciclabile, capacitate 9 tone/ore, dar care până în prezent nu a fost scoasă la licitaţie pentru desemnarea unui operator pentru această staţie“, se arată în comunicatul gărzii.
Referitor la paragraful „Deşeurile sunt de mai multe feluri şi din păcate toate ajung în acelaşi loc. Deşeurile reciclabile sunt ambalajele din hârtie şi carton, metal, plastic şi sticlă. În mod normal, ele ar trebui să fie depozitate corespunzător în recipiente albastre, galbene şi verzi. Toate ajung însă la groapa de gunoi. Nu există nici un contract care să clarifice destinaţia acestor deşeuri. Noi încercăm să le ducem la câteva firme private care se ocupă de reciclare, însă acestea aleg ce vor pentru că nu sunt constrânse de nici un contract. Iau doar ce le convine şi pentru restul ne dau refuz. Mai mult cheltuim“, după cum susţine directorul general tehnic al RETIM, Garda de Mediu admite că: „începând cu anul 2009 prin Consiliul Judeţean Arad se derulează proiectul «Sistemul Managementului Integrat al Deşeurilor în Judeţul Arad» proiect încă nefinalizat. Conform acestui proiect staţia de sortare a Municipiului Arad ar trebui să primească deşeurile reciclabile colectate pe fracţii (hârtie/carton, metal, plastic şi sticlă) şi să le transmită spre instalaţii de valorificare. Până în prezent, aşa cum arătat şi mai sus, această staţie este nefuncţională (această staţie a funcţionat până la data de 24.04.2018 fiind operată de fosta societate de salubritate care a acţionat pe raza Municipiului Arad) datarită faptului că până în prezent Administraţia Municipiului Arad nu a întocmit documentaţia necesară atriburii prin licitaţie sau în mod direct către un alt operator şi pentru a fi pusă în funcţiune“.
Faţă de precizarea „Deşeurile provenite din construcţii şi demolări ajung tot la groapa de gunoi, asta dacă nu ajung împrăştiate de unii arădeni pe câmp sau în pădure”, Sorin Brădicean, comisarul şef al Gărzii de Mediususține că „prin AIM (Autorizaţia Integrată de Mediu) pe acest depozit pot fi transportate în vederea eliminării prin depozitare finală deşeurile nepericuloase rezultate din construcţii şi demolări. În prezent pe raza judeţului Arad nu există un depozit special dedicat eliminării acestor tipuri de deşeuri“.
Reprezentanții FCC Environment România S.R.L. susțin că societatea operează primul depozit conform din România și este una din companiile leader în managementul deșeurilor. Depozitul a fost proiectat, construit și funcționează la cel mai înalt nivel impus de Uniunea Europeană, în ceea ce privește această tehnologie. Potrivit acestora, de la început, compania s-a dedicat unui sistem modern de management al deșeurilor și a devenit un pioner în acest domeniu. În cadrul companiei FCC Environment România, managementul deșeurilor este bazat pe cerințele individuale ale clienților și asigură consultanță în toate problemele legale și logistice. „Cu ajutorul soluțiilor inovatoare și experiența personalului, compania dezvoltă în mod optim conceptul de deșeuri municipale, industriale și din comerț. Întreaga gamă de servicii de management al deșeurilor este disponibilă pentru implementarea măsurilor solicitate. FCC Environment România S.R.L. este una din cele mai moderne companii din România în domeniul managementului deșeurilor. Datorită unui sistem modern de tratare a deșeurilor, compania acordă anual unui număr de 570.000 tone de materii prime secundare, o nouă șansă la viață. De asemenea, compania este acreditată ISO atât din punct de vedere al calităţii, cât şi al mediului şi siguranţei muncii”, susțin cei de la FCC Environment România.
Contactat telefonic pentru a afla dacă îşi păstrează declaraţiile în legătură cu levigatul, Cătălin Olteanu, directorul general tehnic al RETIM, ne-a spus: „Dacă cei care administrează groapa de gunoi susţin că au staţie de tratare a levigatului atunci să spunem că au acoperire“. Directorul RETIM mai subliniază însă, încă o dată, că „gunoiul nu ar trebui să ajungă tot la groapă, ci ar trebui să fie sortat“.
Având în vedere amploarea subiectului legată de colectarea selectivă a deşeurilor, ziarul nostru va continua şi în următoarele numere să dezbată această problemă de interes major pentru arădeni.
Adrian Cotuna

  • Ciinii latra, caravana gunoaielor treciii spune:

    aaaha ,ehee, o sa mai citesc di tri ori , sa pricep cine cu cine , ca momentan sunt la faza ‘ da io cu cine votez ? ‘, si nu stiu cine cu cine si care cu care; da malaiu inghitit di iinvestitie cam la cit ar fi? , care vrea sa zica di undii vine denumirea ‘sacul fara fund’???

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției