bolnavi okSituaţia bolnavilor seropozitivi continuă să fie incertă din cauza modului în care este asigurat tratamentul. Ministerul Sănătăţii nu a trimis suficienţi bani spitalelor pentru acoperirea tratamentului necesar, iar medicii din restul ţării, îngrijoraţi pentru viaţa bolnavilor, au tras un semnal de alarmă. Medicii atrag atenţia că orice întrerupere duce la complicaţii, la rezistența virusului şi la o scădere a imunităţii. Întreruperea unei medicaţii la pacientul cu infecţie HIV prezintă un risc crescut de a conduce la eşecul acelei terapii şi, în consecinţă, riscuri privind supravieţuirea acestor bolnavi.
Tratamentul este costisitor şi chiar dacă ar fi dispuşi să-l plătească singuri, pacienţii infectaţi cu HIV nu-l pot cumpăra din farmacii. La nivel de minister, banii sunt alocaţi, numai că birocraţia îşi spune cuvântul. Nu există încă fila de buget, astfel încât să se poată, legal vorbind, face achiziţia de medicamente.
Singura speranţă a bolnavilor este ca Ministerul Sănătăţii să trimită în perioada imediat următoare fila de buget pentru anul 2014, filă care să includă în mod evident şi suma de bani destinată acestui program.
Probleme sunt înregistrate până acum la spitalele din Iaşi, Galaţi, Timişoara şi Arad. Asta în ciuda faptului că, ca de obicei, dr. Mirandolina Prişcă, coordonatoarea compartimentului HIV-SIDA Arad, ne asigură „că în judeţul nostru totul este sub control şi nu există absolut nici un fel de probleme. Cei 150 de bolnavi, pe care îi avem în evidenţele noastre, îşi primesc tratamentul la zi“.
Aradul se confruntă cu un număr destul de ridicat de bolnavi seropozitivi. De exemplu, numai judeţele Timiş şi Bihor au sub o sută de bolnavi. Cu toate acestea, cea mai bună rată de supravieţuire din România, în cazul acestor bolnavi, o are judeţul nostru, datorită medicaţiei personalizate de care beneficiază fiecare bolnav în parte.
În medie, în fiecare lună sunt depistate câte două noi cazuri de infectare cu virusul HIV. Încă trendul de depistare al bolii este ascendent. Depistarea se face într-un stadiu simptomatic sau de boală, ceea ce este foarte târziu. Totodată, creşte alarmant transmiterea prin relaţii homsexuale a virusului. În procent foarte mare sunt şi cazurile apărute prin injectarea intravenoasă a drogurilor.

Recomandările redacției