Bisericile alcătuiesc o parte semnificativă a istoriei și culturii orașului. În primul rând, bisericile sunt, pentru credincioși, un loc unde se pot simți mereu bineveniți, unde găsesc pacea sufletească și odihna de care aveau nevoie, pe care o căutau cu disperare. În al doilea rând, sunt niște monumente vizitate cu multă plăcere de turiști. 

Cele mai impozante biserici ale Aradului

1. Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime”

Catedrala este situată în inima orașului, în cea mai aglomerată intersecție, în zona Podgoria. Clădirea a fost ridicată pe mari dimensiuni, având o înălțime de 65 de metri și suprafața de peste 2.000 de metri pătrați, clădire în care încap în jur de 4.000 de oameni. 

Construcția a început în anul 1992 și a durat până în 1995, apoi urmând doar niște mici retușuri. Aceasta a fost făcută după stilul bizantin, cu ziduri exterioare și turnuri ale cupolelor din cupru, placate cu calcar de Podeni, material folosit la monumentele cele mai impunătoare.

2. Biserica ,,Sfântul Anton de Padova”

Biserica ,,Sfântul Anton de Padova” aparține cultului romano-catolic, iar clădirea acesteia se află în apropierea Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici”. A fost ridicată după planurile arhitectului sârb, originar din Arad, Emilian Tabaković, între anii 1902-1904 și reprezintă o îmbinare a stilurilor eclectic, clasicist, baroc și renascentist. 

Deasupra intrării se poate vedea o copie fidelă a statuii ,,Pieta” de Michelangelo, iar cupola este copia celei de la Catedrala ,,Sfântul Petru” din Roma. Peste altarul din marmură este așezată pictura lui Vastagh György, ce îl întruchipează pe Sfântul Anton de Padova.

3. Biserica Roșie

Biserica Evanghelică Luterană a fost clădită în anii 1905-1906 după planurile renumitului arhitect, Szántay Lajos, în stil neogotic. Amvonul și altarul bisericii au fost realizate de sculptorul Orr György, iar pictura cu tema ,,Rugăciunea lui Isus în grădina Ghetsimani” de pictorul Umlauf. 

4. Biserica Reformată

Clădirea a fost construită în mijlocul secolului al XIX-lea, conform planurilor arhitectului Joseph Hoffer, în stilul baroc, având niște elemente ale arhitecturii grecești în camera de rugăciune, proiectată ulterior de Szántay Lajos.  

Biserica are o putere de primire de 400 de persoane, locurile fiind asigurate în strane de lemn, așezate în formă dreptunghiulară. Biserica are două balcoane, care sunt așezate în lateral cu locul unde se predică.

5. Biserica Sârbească

Biserica Sârbească ,,Sfinții Petru și Pavel” a fost construită special pentru sârbii ortodocși din Arad în 1698-1702, iar ulterior, în perioada 1790-1822, s-au făcut modificări esențiale. Clădirea poartă amprenta stilului baroc. Transformările ulterioare au rezultat mărirea lungimii și facerea unui nou altar.

6. Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Lipova

Biserica este una foarte veche, construită în prima jumătate a secolului XIV și reprezintă un monument de categoria A. Clădirea a fost ridicată după modelul bisericilor săsești din Transilvania. Pentru a ajunge la înfățișarea de azi, de-a lungul vremii s-au făcut multe îmbunătățiri pe plan practic și estetic. 

7. Catedrala ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”

Monumentul bisericesc a fost construit între anii 1862-1865, sub conducerea arhitectului Anton Ziegler, după stilul baroc. Între anii 1962-1973, în această catedrală a slujit Teoctist Arăpașu, care a devenit mai târziu patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. 

 

În județul Arad se găsesc mai multe mănăstiri, care sunt adevărate comori naționale, însă prezentarea lor o să fie într-un alt articol. 

 

 

Surse: 1. CNIPT Arad – Catedrala Ortodoxă Nouă Podgoria

2. Arad Tur – Lăcașe de cult

3. Wikipedia – Biserica ,,Sfântul Anton de Padova” din Arad – Biserica Roșie din Arad – Biserica reformată din Arad – Biserica Sârbească din Arad – Catedrala Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Arad

4. CREDO DESIGN – Biserica Adormirea Maicii Domnului – Lipova

Lasă un răspuns

Recomandările redacției