Cazurile de febră Dengue, o boală care poate fi mortală, s-au înmulțit alarmant în Europa, anul trecut, fiind raportate aproape tot atâtea îmbolnăviri câte au fost înregistrate în perioada 2010 – 2021, a anunțat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care a avertizat că încălzirea climei a dus la înmulțirea numărului de țânțari purtători ai bolii pe continentul nostru.

În 2022 au fost raportate 71 de cazuri de ferbă Dengue în Europa, o boală fără tratament care poate provoca dureri intense, hemoragii interne și chiar moartea pacientului. Sunt aproape tot atâtea cazuri ca cele raportate în perioada 2010 – 2021, anume 74.

ECDC a avertizat într-o conferință de presă că există un risc crescut de răspândire a bolilor transmise de țânțari, precum febra Dengue, febra galbenă, West Nile, Zika sau Chikungunya, un fenomen care merge mână în mână cu încălzirea climei.

Într-un raport prezentat de ECDC se arată că specia de țânțar Aedes albopictus care transmite virusul Chikungunya și febra Dengue a migrat tot mai mult în nordul și vestul Europei.

În urmă cu un deceniu, țânțarul Aedes albopictus fusese depistat în 114 regiuni din opt țări europene.

Anul acesta, țânțarul poate fi găsit 337 de regiuni din 13 țări. De asemenea, specia de țânțar Aedes aegypti care transmite febra Dengue, febra galbenă, Chikungunya, Zika și West Nile s-a stabilit în Cipru din 2022 și se răspândește acum și în alte țări europene. Motivul ține de temperaturile tot mai mari din Europa, dar și de ploile torențiale și inundațiile care favorizează reproducerea țânțarilor. „Dacă acest lucru continuă, ne putem aștepta la mai multe cazuri și posibile morți din cauza unor boli precum Dengue, Chikungunya și West Nile”, a declarat Andrea Ammon, director al ECDC. „Sunt necesare eforturi de a controla populația de țânțari, sporirea monitorizării și luarea unor măsuri de protecție”, a adăugat ea. Ammon a adăugat că aceste „boli exotice” erau, de regulă, aduse din alte țări, însă în prezent „sunt cazuri domestice”.

Pentru a se proteja, europenii ar trebui să folosească plase de țânțari, să doarmă în camere răcite cu aer condiționat, să poarte haine care acoperă o suprafață mare a corpului și să folosească creme anti-țânțari, a recomandat ECDC. De asemenea, sunt necesare campanii prin care populația să fie educată cu privire la bolile transmise de țânțari.

În cazul febrei Dengue nu există în prezent tratament. Deși 80% dintre infecții sunt ușoare, în cazurile severe pot apărea hemoragii interne, organele pot fi afectate iar pacientul riscă să moară.

Anul acesta, primele cazuri au fost raportate în Sudan. Boala a ajuns și în Peru, unde în regiunile afectate a fost declarată stare de urgență. Febra Chikungunya a fost identificată prima dată în Africa, în 1953. Acesta provoacă dureri severe la încheieturi însă este rar fatală. Nu există vaccin care să o prevină, iar tratamentul constă, de regulă, în medicamente care să ușureze durerea. West Nile provoacă, de regulă dureri de cap, febră, dureri musculare și ale încheieturilor, greață și oboseală. Cei afectați de virusul West Nile pot resimți simptomele câteva săptămâni sau chiar luni. Boala poate fi mortală.

Potrivit ECDC, anul trecut au fost raportate la nivel european 1.339 de cazuri (cu excepția celor care au adus boala din afara continentului), iar 104 oameni au murit.

Sursa digi 24

 

Recomandările redacției