Boboteaza 2024 este una dintre cele mai frumoase și semnificative sărbători creștine. Alături de praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, Boboteaza 2024 care se ține pe data de 6 ianuarie, încheie seria marilor sărbători începute de Crăciun, cu Nașterea Domnului Iisus Hristos.

De Bobotează creștinii continuă să vină în număr mare la biserică pentru a fi binecuvântați cu apă sfințită și pentru a lua acasă agheasma mare.

Boboteaza este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, prin care se purifică simbolic sufletul tuturor credincioșilor, dar și apele, natura, animalele și gospodăriile oamenilor.

Cu agheasma pe care o primesc de la biserică, oamenii stropesc apoi frunțile copiilor lor, icoanele de acasă, masa cu bucate, animalele din ogradă și pomii din livadă.

Apa sfințită are puteri miraculoase și nu de puține ori ea a dat sănătate și a ajutat credincioșii cu suflet bun să se întremeze și să capete puteri după o boală grea. Agheasma sau apa sfințită la Bobotează este considerată o apă miraculoasă, cu puteri tămăduitoare, care poate alunga nu numai bolile, dar și necazurile grele, grijile, pizma.

Botezul Domnului în apele Iordanului Boboteaza sau Botezul Domnului Iisus Hristos este unul dintre cele mai importante evenimente din viața Mântuitorului și a fost descris în Biblie de toți evangheliștii.

Boboteaza are o semnificație deosebită pentru creștini, fiind una dintre cele mai mari sărbători după Nașterea Domnului. De Bobotează, Iisus s-a arătat oamenilor drept Fiul lui Dumnezeu, iar cel care L-a recunoscut a fost Ioan Botezătorul, unul dintre propovăduitorii acelor timpuri, care le vorbea cu multă credință oamenilor despre venirea lui Mesia.

Când Iisus se arată lumii drept trimisul lui Dumnezeu, el vine pe malul Iordanului, acolo unde Ioan Botezătorul era înconjurat de oamenii care așteaptau să fie botezați și izbăviți de păcate. Iar Iisus s-a arătat oamenilor tocmai pentru a le întări credința în Dumnezeu.

Prin Botezul Domnului se sfințește întreaga creație, se curăță apele, natura, oamenii și sufletele lor, iar creștinii se simt mai aproape de Dumnezeu. Tânărul Ioan l-a recunoscut de îndată pe Iisus când acesta s-a apropiat de malul Iordanului.

„Eu am trebuință să fiu botezat de tine, iar tu vii la mine”, stă scris în Evanghelia după Matei (Matei 3, 14). Acestea au fost cuvintele Sfântului Ioan când i s-a arătat Iisus. Și tot atunci, Sfântul Duh s-a coborât asupra lui Iisus sub forma unui porumbel alb, iar Dumnezeu Tatăl l-a arătat oamenilor pe Fiul său.

Slujba de Bobotează și sfințirea apelor

Sărbătoarea din data de 6 ianuarie poartă multe nume în calendarul ortodox și este la fel de veche precum Crăciunul și Paștele. Boboteaza se mai numește Arătarea Domnului, Epifania, Teofania, Descoperirea Cuvântului Întrupat sau Iordanul. Multă vreme, în primele secole de creștinism, Boboteaza era atât de importantă pentru credincioși, încât Nașterea Domnului se sărbătorea odată cu Botezul, pe data de 6 ianuarie. De aceea, în țările creștine de rit vechi, Crăciunul se sărbătorește și azi la începutul lunii ianuarie, pe data de 7 ianuarie, imediat după Bobotează. Toți preoții ortodocși pregătesc o slujbă deosebită de Bobotează și le aduc aminte enoriașilor de semnificația acestei sărbători. După slujba din biserică, preoții însoțiți de credincioși merg în curtea bisericii sau pe malul unei ape unde este sfințită agheasma.

Dacă apele sunt înghețate, se sculptează cruci din gheață și se așază pe mal.

Dacă nu este gheață pe apă, preotul sfințește râul sau lacul și aruncă o cruce de lemn în apă. Cine este suficient de iute să înoate după cruce se consideră un om norocos și binecuvântat pe viață. Tradiția mai spune că temerarul care prinde crucea nu va mai fi atins niciodată de boală, iar familia lui va fi mereu ocrotită de binecuvântarea lui Dumnezeu.

 Cum se folosește agheasma primită de Bobotează

Și în zilele noastre, de Boboteaza 2024, preoții vizitează casele enoriașilor și merg cu Botezul Domnului. Ei binecuvântează familia și mai ales copii, stropesc cu apă sfințită casele și icoanele credincioșilor și aduc alinare celor bolnavi.   De-a lungul anului, agheasma care se sfințește la Boboteaza 2024 este folosită de preoți pentru botezul copiilor, pentru sfințirea caselor sau pentru împărtășirea celor bolnavi. Această apă atinsă de harul dumnezeesc se păstrează tot anul în agheasmatar și se folosește la marile sărbători cu cruce roșie, dar mai ales la Paște.

Creștinii care iau acasă agheasma mare trebuie să o păstreze în sticle curate, cu o ramură de busuioc sfințit. Agheasma se pune la icoana Maicii Domnului sau a sfântului Ioan Botezătorul și rămâne la fel de bună și proaspătă la gust ca în prima zi, pentru că este atinsă de Duhul Sfânt. Fiecare credincios, când aduce acasă agheasma mare acasă, își binecuvântează familia și animalele din casă, întreaga locuință și icoanele, stropind cu busuioc înmuiat în apa sfințită. Această apă binecuvântată se folosește pentru copii, când este ziua lor de naștere sau când sunt bolnavi, pentru că vor trece mai ușor prin boală și vor fi ocrotiți de Dumnezeu. De asemenea, când treci printr-o perioadă mai grea și te rogi la Dumnezeu, bea câte o gură de agheasmă mare dimineața, înainte să mănânci. Ea are proprietatea de a curăța trupul și sufletul și de a întări rugăciunile. Folosește agheasma mare când ești pusă în fața unei încercări grele și când ai mare nevoie de liniște sufletească pentru a lua cea mai bună decizie.

Se spune că, dacă îți ungi fruntea cu apă sfințită, se limpezesc gândurile și emoțiile, iar ajutorul de care ai nevoie vine mai curând.

Sursa crestinorodox.ro

Recomandările redacției