hepatita1Pacienţii cu hepatita C îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că noile terapii, care le pot salva vieţile, nu se află pe lista medicamentelor compensate. Ei fac apel la autorităţile statului prin intermediul unei scrisori deschise, semnată de conducerea Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), ca această problemă să fie rezolvată: „Pacienţii cu hepatită cronică C au nevoie de sprijinul dumneavoastră. Avem nevoie de suportul fiecăruia pentru a opri drama noastră. Suntem mulţi, dar mult prea adesea trataţi cu promisiuni şi amânări nejustificate. Noi ne-am săturat să auzim mereu că nu sunt bani, că bugetul nu îşi permite, că vom avea acces în curând la tratament“.
Conducerea Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice spune că România are neşansa de a avea cea mai mare prevalenţă din UE în ceea ce priveşte virusul hepatitei C, o mortalitate ridicată ca urmare a cancerului hepatic şi o creştere a numărului de pacienţi care suferă de ciroză hepatică. În plus, prin numeroasele amânări a actualizării listei de medicamente compensate, mulţi oameni pierd şansa de a beneficia de tratament adecvat, asemănător altor state din UE. Terapiile noi şi inovatoare ajută atât la salvarea vieţilor pacienţilor, cât şi la economii la bugetul de stat pe termen mediu şi lung. „Printre drepturile noastre aşa cum sunt ele prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, semnată şi de România, se află şi dreptul la sănătate. Nu ne luaţi acest drept. Hepatita C este una dintre puţinele boli cronice vindecabile, iar cercetările în domeniu ne oferă şansa unei terapii de scurtă durată cu puţine efecte adverse şi şansa unei vieţi normale. Este nevoie ca politicul să înţeleagă că orice zi pierdută nu înseamnă bani economisiţi, ci vieţi ce puteau fi salvate, şi cheltuieli mai mari pe termen lung, pentru sistemul de sănătate prin tratamentul complicaţiilor“, se mai precizează în scrisoare.
Numărul celor infectaţi cu virusul Hepatitei B şi C din judeţul Arad este alarmant. Aproape 16.000 de bolnavi se află în evidenţele medicilor Direcţiei de Sănătate Publică Arad, însă doar 86 dintre aceştia au beneficiat până acum de tratament din partea Statului român, în timp ce 49 se aflau pe listele de aşteptare.
Boala se întinde pe 20 de ani, iar de cele mai multe ori este descoperită de abia în ultimul stadiu.
Bolnavii se plâng de faptul că ajung mult prea târziu să beneficieze de tratament. În momentul depistării bolii, aceştia sunt puşi pe liste de aşteptare, de multe ori tratamentul fiind tardiv. „Hepatita este o boală tăcută şi oarbă, nu ai cum să ştii că o ai pentru că nu te doare nimic. De aceea, în majoritatea cazurilor boala este descoperită în ultima fază. Mai mult decât atât, viruşii care declanşează boala duc şi la ciroză şi cancer la ficat. Nimeni nu îşi poate permite tratamentul deoarece costă în jur de 40 de milioane de lei vechi pe lună“, ne-au declarat reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice Arad.

Recomandările redacției