Din delegația României deplasată în Georgia pentru Campionatele Mondiale de sambo rezervate juniorilor au făcut parte și trei arădeni, iar unul dintre ei a și pus mâna pe o medalie. La sala de sport din Tbilisi, David Nagy (categ. + 87 kg) s-a bătut bine cu trei dintre coloșii din est pentru un meritoriu loc 3. În primul tur, arădeanul de 16 ani l-a învins pe ucraineanul Yegor Leonov, cu care pierduse la „europene”, apoi pe Rokas Sirieikis (Lithuania), iar „bronzul” a venit după meciul cu Evgeny Shcherbakov (Uzbekistan).
Între judo și sambo, David Nagy a strâns în acest an cinci titluri de campion național, dar și o medalie de bronz cu echipa României la „europenele” de judo juniori.
„Acest loc 3 de la mondialele de sambo e, fără îndoială, cel mai prețios și frumos rezultat al anului. Poate, cu puțină atenție în plus se putea și mai mult, dar sunt mulțumit și cu această medalie de bronz. Mulțumesc întregii familii pentru sprijin, dar mai ales tatălui meu, cel mai bun antrenor, susținător și părinte”, ne-a mărturisit tânărul sportiv de la Sambojudo Pecica. Într-adevăr, Arpad Nagy, tatăl sportivului face parte din delegația „tricoloră” în Georgia și a fost pas cu pas alături de băiatul său.
În altă ordine de idei, Karla Dragomir (Podgoria Ghioroc) a trebuit să se mulțumească cu poziția a cincea la categoria 40 de kilograme, în timp ce Roxana Iosub cu a şaptea în limitele cate­goriei 60 de kg.
Ca orice altă artă marțială, Sambo este un sport de autoapărare fără arme, a cărui ori­gine este atestată în anii 1930. E un stil de lupte ce îmbină judo, jiu jitsu și tehnici de arte marțiale atât naționale, cât și din alte culturi. Deşi este sportul de luptă preferat de vorbitorii de limbă rusă, inclusiv al președintelui Rusiei, Vladimir Putin care a făcut nenumărate demonstrații în pu­blic, Sambo a căpătat în timp recunoaștere internațională și caracter universal. Sambo a intrat și în România în 2004, iar din 2020 va deveni sport olimpic.

Recomandările redacției