Acum 10 ani în spațiul public arădean se discuta acerb despre oportunitatea construirii unui nou stadion. Am susținut atunci și îmi mențin părerea că un stadion are ca destinație principală fotbalul însă aceasta nu este o destinație exclusivă. Orice oraș serios trebuie să aibă un spațiu pentru evenimente publice de mare amploare, iar cum Aradul la acel moment nu avea așa ceva, construirea noului stadion era justificată și prin îndeplinirea acestei necesități. Până la urmă stadionul s-a construit și, cu toate minusurile lucrării, Aradul are un stadion modern și decent, de care UTA se bucură în primul rând dar care e firesc să își arate roadele și în viața socială a comunității. Din acest punct de vedere, faptul că pe noua arenă „Francisc Neuman“ va avea loc un eveniment de ținuta și calitatea acestui „Symphonic Experience“ este un fapt pozitiv, fără îndoială. Însă, ca întotdeauna când vine vorba de inițiative publice în urbea noastră, trebuie să existe și un… „dar“.

În afara „talibanilor“ care vor considera stadionul UTA-ei un templu și orice demers străin de meciurile acestei echipe ar însemna un sacrilegiu, un act de lezmajestate, comentarii negative au venit și dinspre suporteri care în principiu susțin astfel de evenimente doar că în acest caz au o problemă cu dimensiunea temporală a festivalului. Acesta va avea loc în perioada 19-21 august, adică în plin campionat. Situația de față implică două probleme importante: unde va juca UTA și mai ales starea gazonului. Să le luăm pe rând:

Este foarte posibil ca în week-end-ul respectiv UTA să fie programată să joace pe teren propriu. Clubul a anunțat că există rezolvare pentru o asemenea situație. Rezolvarea nu poate fi decât ori o cerere de amânare a meciului, ori o solicitare la stabilirea țintarului ca echipa noastră să aibă parte de un număr care să-i rezerve pentru etapa respectivă un meci în deplasare. Prima soluție ar duce la o perturbare a programului, lucru deloc agreabil ținând cont de calendarul și așa supra-aglomerat al echipelor. În plus, pentru a pune în practică această soluție, este nevoie și de acordul echipei adverse. La fel cum, pentru a doua soluție, este nevoie de acordul Federației. Orice refuz al vreunei părți ar duce la situația în care UTA ar trebui să joace în alt oraș un meci considerat pe teren propriu. Dincolo de factorul deranjant în sine, ca principiu, nu e de neglijat nici aspectul că nu avem niciunde în apropiere un stadion pe care se pot juca meciuri de prima ligă, așa că ar trebui să ne deplasăm la Cluj, Mediaș sau Târgu Jiu.

Al doilea și cel mai delicat aspect al problemei, este cel al gazonului. Știm cu toții că UTA a avut mari probleme cu suprafața de joc chiar și în condițiile în care se joacă pe ea cel mult o dată pe săptămână iar echipa nu se antrenează pe stadionul mare. Din acest punct de vedere, faptul că terenul va fi afectat de trei zile de festival iese deja din zona speculațiilor și merge către cea a certitudinilor. Asigurările date de autorități și de firma care se ocupă de întreținerea stadionului, anume că gazonul va fi protejat în mod profesionist, nu au cum să liniștească pe nimeni. Până acum nimic din ceea ce s-a făcut și întreținut la acest stadion nu s-a făcut în mod profesionist de la un capăt la celălalt. Totul este într-o măsură mai mică sau mai mare o improvizație și o cârpeală și să ne ceară onor primăria să credem că dintr-o dată acum ne vom transforma peste noapte într-o întruchipare a competenței, seriozității și profesionalismului, este un demers curajos chiar și pentru niște oameni obișnuiți să scoată în campaniile electorale nenumărate baloane de săpun.

Am auzit și varianta conform cărora acest eveniment ar fi forțat tocmai pentru a determina obligativitatea schimbării gazonului de către organizatorul evenimentului. Însă dacă se va întâmpla asta, consecințele din punct de vedere sportiv vor fi incalculabile. Înlocuirea gazonului presupune săptămâni bune în care UTA va fi nevoită să joace câteva meciuri considerate pe teren propriu pe alt stadion. Ce înseamnă asta, am explicat mai sus și nu-i greu de anticipat cât de riscantă este o asemenea strategie pentru obiectivul sportiv al echipei.

Concluzionând… da domnilor din administrația locală, și în Occident pe stadioanele care aparțin comunității se organizează evenimente. Amănuntul pe care ați „uitat“ să îl precizați e acela că aceste evenimente au loc imediat după încheierea sezonului competițional, în perioada în care echipa orașului se află în vacanță, iar evenimentul respectiv este urmat de regulă de schimbarea gazonului, facilitată de asemenea de vacanța de vară a competițiilor fotbalistice. Sau, dacă gazonul nu se schimbă, el este protejat cu adevărat profesionist astfel încât calitatea acestuia poate fi readusă la parametrii optimi în săptămânile rămase până la debutul sezonului. Să organizezi un ditamai festival în mijlocul campionatului, să pretinzi că gazonul nu va avea de suferit și va fi bun de joc până în week-end-ul următor, este nu doar un pariu extrem de riscant ci și o dovadă că administrația noastră este maestră în a prelua forme fără fond și în a avea idei bune pe care să le pună-n practică „de-a-ndoaselea“.

  • Dan spune:

    De ce nu poate avea loc evenimentul respectiv pe strandul Neptun unde s-au mai desfasurat concerte in aer liber ?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției