Anul ce s-a încheiat a fost unul dificil pentru agricultorii arădeni, în cea mai mare parte a lui, mai ales datorită secetei severe din lunile aprilie-octombrie. O serie de date ale bilanțului – la anumite culturi – făcut la nivelul Direcției Agricole arădene oglindește acest lucru, însă trebuie spus că seceta a avut și efecte bune la unele culturi, după cum ne-a precizat chiar inginerul Ioan Martin, director executiv în cadrul Direcției pentru Agricultură a Județului Arad.
O astfel de excepție fastă este cultura grâului. De precizat că suprafața arabilă totală din județ este de 350.634 hectare, iar în județul Arad grâul a fost cultivat în 2015 pe 70.650 hectare. De pe această suprafață s-a înregistrat o producție medie de 4.900 kilograme la hectar, cam la fel ca în anul anterior, 2014, dar cu ceva mai mare.
Seceta a „ridicat“ grâul
O observație aparte, pe care se impune s-o menționăm este însă aceea legată de calitatea lui. „Datorită lipsei prelungite de precipitații în perioada recoltării grâului, grâul de anul trecut este unul de o calitate net superioară, ce-l situează în vârful topului din ultimii ani. Grâul arădean este tot timpul de o calitate deosebită, însă cel de anul trecut are indici foarte ridicați pentru o făină de foarte bună calitate – de cea mai bună calitate! – făină utilizată firește în alimentația publică de la noi și din zonele unde este comercializat. Cu toate aceste caracteristici deo­sebite, este de menționat că aceste aspecte nu se oglindesc și în prețul acestei cereale foarte importante. Dacă la momentul recoltării lui, prețul grâului a oscilat între 0,62-0,72 lei pe kilogram, acum se înre­gistrează chiar o oarecare scădere, probabil temporară, dar… Prin urmare cine are grâu de anul trecut se poate bucura de o făină de cea mai bună calitate, ceea ce este important în domeniul valorificării ei“ – ne preciza ofi­cialul din cadrul Direcției Agricole.
Producția păioaselor, constant bună
Mai trebuie precizat de asemenea că și celelalte păioase din recolta anului trecut sunt de aceeași bună calitate, le ele înregistrându-se de asemenea producții constant bune.
Astfel, la orz – cultivat pe 3.377 hectare (cereală cultivată pe o suprafață redusă la nivel de țară!) s-a obținut o producție medie de 4.500 kilograme la hectar, o valoare constantă față de anul anterior. Prețul orzului a oscilat între 0,55 și 0,62 lei/kilogram, preț ce se menține ridicat.
Producție bună cu un nivel constant s-a obținut și la orzoaica de toamnă: circa 4.200 kilograme la hectar, aceasta fiind cultivată pe 2.100 hectare în județul Arad.
La ovăz, cultivat pe 22.500 hectare, s-a obținut o producție medie de 2.500 kilograme la hectar, o producție considerată normală.
Și la triticale de toamnă producția a fost bună: circa 4.800 kilograme la hectar, acestea fiind cultivate pe 3.441 hectare. (F.B.)

Recomandările redacției