Anul ce s-a încheiat a fost unul dificil pentru agricultorii arădeni, în cea mai mare parte a lui, mai ales datorită secetei severe din lunile aprilie-octombrie. O serie de date ale bilanțului – la anumite culturi – făcut la nivelul Direcției Agricole arădene oglindește acest lucru, însă trebuie spus că seceta a avut și efecte bune la unele culturi, după cum ne-a precizat chiar inginerul Ioan Martin, director executiv în cadrul Direcției pentru Agricultură a Județului Arad.
O astfel de excepție fastă este cultura grâului. De precizat că suprafața arabilă totală din județ este de 350.634 hectare, iar în județul Arad grâul a fost cultivat în 2015 pe 70.650 hectare. De pe această suprafață s-a înregistrat o producție medie de 4.900 kilograme la hectar, cam la fel ca în anul anterior, 2014, dar cu ceva mai mare.
Seceta a „ridicat“ grâul
O observație aparte, pe care se impune s-o menționăm este însă aceea legată de calitatea lui. „Datorită lipsei prelungite de precipitații în perioada recoltării grâului, grâul de anul trecut este unul de o calitate net superioară, ce-l situează în vârful topului din ultimii ani. Grâul arădean este tot timpul de o calitate deosebită, însă cel de anul trecut are indici foarte ridicați pentru o făină de foarte bună calitate – de cea mai bună calitate! – făină utilizată firește în alimentația publică de la noi și din zonele unde este comercializat. Cu toate aceste caracteristici deosebite, este de menționat că aceste aspecte nu se oglindesc și în prețul acestei cereale foarte importante. Dacă la momentul recoltării lui, prețul grâului a oscilat între 0,62-0,72 lei pe kilogram, acum se înregistrează chiar o oarecare scădere, probabil temporară, dar… Prin urmare cine are grâu de anul trecut se poate bucura de o făină de cea mai bună calitate, ceea ce este important în domeniul valorificării ei“ – ne preciza oficialul din cadrul Direcției Agricole.
Producția păioaselor, constant bună
Mai trebuie precizat de asemenea că și celelalte păioase din recolta anului trecut sunt de aceeași bună calitate, le ele înregistrându-se de asemenea producții constant bune.
Astfel, la orz – cultivat pe 3.377 hectare (cereală cultivată pe o suprafață redusă la nivel de țară!) s-a obținut o producție medie de 4.500 kilograme la hectar, o valoare constantă față de anul anterior. Prețul orzului a oscilat între 0,55 și 0,62 lei/kilogram, preț ce se menține ridicat.
Producție bună cu un nivel constant s-a obținut și la orzoaica de toamnă: circa 4.200 kilograme la hectar, aceasta fiind cultivată pe 2.100 hectare în județul Arad.
La ovăz, cultivat pe 22.500 hectare, s-a obținut o producție medie de 2.500 kilograme la hectar, o producție considerată normală.
Și la triticale de toamnă producția a fost bună: circa 4.800 kilograme la hectar, acestea fiind cultivate pe 3.441 hectare. (F.B.)
Actualitate 575
O femeie din Ineu a fost rănită în urma unui accident rutier. Aceasta se afla pe bicicletă
citește mai mult »