cameraCamera Agricolă Judeţeană funcţio­nează cu acte în regulă, de săptămâna aceasta. Peste 100 de persoane s-au înscris deja ca membri în Camera Agricolă, activitatea de înscriere derulându-se în incinta sediului Direcţiei Agricole. În peri­oada următoare se vor derula toate pre­gătirile dinaintea alegerilor pentru conducerea Camerei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, din luna noiembrie.
Demersurile pentru înfiinţarea unei noi Camere Agricole au intrat în sfârşit în linie dreaptă, după ce alegerile pentru constituirea acesteia au fost amânate de mai multe ori în ultimii ani.
Astfel, potrivit Legii 283 din 2010, camerele agricole nu vor mai fi „instituții private de interes public”, ci „organizaţii private, neguvernamentale, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, de utilitate publică”. Acestea vor fi înfiinţate şi conduse de fermieri şi formele asociative ale acestora. „Am ajuns în etapa în care Camera Agricolă este înfiinţată şi avem şi o hotărâre judecătorească. Sunt înscrişi în cameră 110 membri, persoane fizice, forme asociative, sindicate şi deocamdată, mai puţine societăţi comerciale. Este o fază de tatonare, momentan, sediul nostru în care preluăm cererile de înscriere este la Direcţia Agricolă, în sala de şedinţe, sus la mansardă, unde suntem de găsit de luni până vineri, între orele 10.00 şi 14.00. Depunerea cererilor de înscriere a început în data de 9 septembrie şi continuă până în data de 3 octombrie. Din data de 1 octombrie, dintre cei care s-au înscris în cameră, îşi vor depune candidaturile la Prefectură până în data de 17 octom­brie, după care vom publica listele electo­rale şi în 18 octombrie, candidaţii, iar pe 17 noiembrie, într-o zi de duminică vor fi alegeri. Precizez că, la alegeri vor participa numai cei înscrişi în cameră“, a susţinut preşedintele Comitetului de Iniţiativă pentru formarea Camerei Agricole,  Dorin Ciupuligă, reprezentantul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi servicii conexe – AGROSTAR.
Trebuie spus că pentru alegeri vor exista un număr de nouă buletine de vot şi că vor fi constituite secţii de votare numai în localităţile în care există membri în Camera Agricolă, ca să nu se facă risipă de fonduri. Înscrieri se vor mai face şi după data de 3 octombrie, aceasta fiind limită pentru includerea în listele electorale.
Trecând la alte chestiuni decât cele organizatorice, Aradul are de săptămâna aceas­ta, două Camere Agricole, una nou înfiinţată şi alta – fost Oficiu pentru Consultanţă Agri­colă, în subordinea Consiliului Judeţean, numită astfel împropriu. Nu se ştie dacă aceas­ta din urmă va mai funcţiona, de vreme ce nu va mai primi fonduri de la Guvern, CJA pu­tând decide dacă o păstrează sau nu, ca serviciu în subordine. Reprezentanţii Comitetului de Iniţiativă pentru formarea Camerei Ahricole sunt de părere că, pentru a nu se crea confuzii ar fi necesar ca cea din subordinea administraţiei judeţene să-şi schimbe titulatura, dacă va mai funcţiona. Oricum, angajaţii acesteia ar putea activa în noua Cameră Agricolă. Şi asta pentru că, Camera Agricolă îşi va înfiinţa un serviciu operativ în care îi va include pe angajaţii fostei Consultanţe Agricole, dacă aceştia doresc.

Recomandările redacției