de Sorina Dragomir

Începând din anul 2011, inspectoratele școlare județene au întreprins toate demersurile necesare ca probele examenului de Bacalaureat să fie monitorizate video. Atât sălile de examen, cât și sălile în care se lasă bagajele candidaților sunt supravegheațe video, măsura fiind implementată în scopul de a elimina complet tentativele de fraudă.

Însă, de la începerea monitorizării video a examenului de Bacalaureat, rata de promovabilitate a scăzut semnificativ, și anume, de la 69,3 în anul 2010 – an în care nu existau camere de supraveghere, la 45,7 %, când deja BAC-ul se supraveghea video. De asemenea, tot anul 2011 s-a remarcat un număr record de candidați eliminați din examen pentru comportamentul fraudos.

Deși scopul Ministerului este de a motiva elevii să învețe și să renunțe la copiat, tinerii susțin că, în realitate, camerele nu fac nimic altceva decât să-i inhibe și împiedice să lucreze la randamentul lor maxim.

În baza informațiilor primite din partea reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Arad, fiecare sală de examen este „decorată” cu minim o cameră de supraveghere video, sau cameră web – asta, în cazul în care bugetul este scăzut.

Camerele de monitorizare video a examenului de Bacalaureat sunt doar un artificiu decorativ, întrucât, materialele video nu sunt vizualizate nici integral, nici prin alegere aleatorie. Materialele video sunt vizualizate doar dacă sunt sesizate probleme în lucrările scrise.

Înregistrările video sunt păstrate într-o arhivă, care poate fi accesată doar de către comisia de Bacalaureat.

Aceste lacune ale măsurii mult lăudate la nivel central sunt rar aduse la cunoștință, așa că elevii cu tupeu pot să copieze liniștiți în continuare. În schimb, elevii care nu copiază se simt inhibați să facă orice mișcare, pentru a nu fi interpretată ca o tentativă de fraudă.

Sorina Dragomir

 

Recomandările redacției