Atât stânga cât și dreapta românească sunt puternic divizate la ora actuală, iar campania electorală pentru alegerile europarlamentare nu face decât să confirme acest lucru. Proaspăta trompetă liberală, Rareș Bogdan, a pus punctul pe „i” în cadrul unei reuniuni de partid dedicată analizării strategiei electorale. El a subliniat, corect, spun eu, că PNL a pornit campania bazân­du-se exclusiv pe blamarea PSD, pentru a scoate în evidență racilele reale dar și unele născocite ale guvernării social democrate. A fost scoasă de la naftalină mumia comunistă, PSD-iștii au fost acuzați că vor să scoată România din Uniunea Europeană, că sunt slugile Moscovei și multe alte aiureli de acest gen. După ce dosarele revoluției au fost din nou puse pe rol, demonizarea lui Ion Iliescu a ajuns la cote fantastice, pentru ca aceasta să se răsfrângă și împotriva PSD. Totuși, a observat Rareș Bogdan, adevăratul adversar al PNL la aceste alegeri nu este atât PSD, cât Alianța USR-PLUS, care, cu siguranță, nu de la PSD va fura voturi, ci de la PNL. Iar aceasta, după ce PNL efectiv a suflat în pânzele USR, asumându-și o sumedenie de acțiuni ale acestui partid, cântându-i în strună, lucru care a inoculat electoratului de dreapta ideea că, de fapt, USR este doar un satelit al său. Practic, USR a câștigat electorat pe seama liberalilor, iar aceștia nu au sesizat pericolul, cel mai probabil din cauză că erau siguri că nu peste mult timp USR se va contopi în PNL, la comanda lui Iohannis. A trebuit să vină Rareș Bogdan să le spună că Cioloș și Barna sunt adversari, nicidecum aliați de nădejde. A venit cam târziu, pentru că unii dintre susținătorii PNL, dezamăgiți de prestația și neputința partidului, au cârmit-o spre USR, care a început să prindă cheag în teritoriu. De aceea, înclin să-l cred pe Dragnea, care spunea, aproape de-a dreptul, că nu PSD-iștii au vandalizat corturile de campanie ale Alianței, ci alții, adică PNL-iștii.
Cel mai probabil, după alegerile prezidențiale Alianța USR – PLUS va fi de ace­eași parte a baricadei cu PNL, dar nu ca aliat de mâna a doua, cum credeau liberalii, ci pe picior de egalitate. Rămân la convingerea că, în cele din urmă, fluturând stea­gul unificării dreptei românești, Alianța USR-PLUS va deveni un partid, prin fuziu­nea celor două formațiuni. Iar acest partid va negocia la sânge cu PNL pentru repre­zentarea în structurile de conducere. Până atunci, însă, nu este exclus ca în campania pentru europarlamentare și chiar în cea pentru prezidențiale, dacă Cioloș chiar va candida „pe bune” și nu doar ca iepure pentru Iohannis, vom asista la niște cioncniri destul de contondente între Alianță și PNL.
De partea cealaltă, nici stânga nu este prea fericită, partidul lui Victor Ponta va fura voturi de la PSD, pentru că din altă parte nu are are cum. Cele două partide sunt angrenate într-un război pe față, crunt, iar electoratul de stânga nemulțumit de starea în care a adus Dragnea PSD-ul, va migra în mare măsură spre Pro România. Pericolul este cu atât mai mare cu cât unii dintre cei de stânga ar putea fi atrași de către ALDE, partid declarat de centru-dreapta, dar având o anumită tentă social democrată.

Recomandările redacției