avocatul_poporuluiFoarte mulţi cititori vor să afle ce probleme poate rezolva Avocatul Poporului.

Instituţia Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă, ce are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile pub l i c e . Avocatul Poporului este o instituţie de tip ombudsman (personalitate independentă, care are sarcina să examineze plângerile cetăţenilor împotriva administraţiei), cu competenţă generală, ce tratează toate problemele care decurg din disfuncţionalităţi în administraţie.

Ce atribuţii are

Principalele atribuţii ale Avocatului Poporului sunt: activitatea de soluţionare a petiţiilor, activitatea privind contenciosul administrativ şi constituţional, promovarea recursului în interesul legii în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la probleme de drept soluţionate diferit de către instanţele judecătoreşti, prezentarea rapoartelor anuale în Parlament, activitatea de consultare cu privire la proiecte de legi şi ordonanţe care privesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile fie din oficiu, fie la cerere. Se pot adresa instituţiei orice persoană fizică, societăţile comerciale, asociaţiile sau orice alte persoane juridice.

Ce conţin petiţiile

Petiţiile trebuie să aibă ca obiect încălcarea drepturilor sau a libertăţilor persoanei prin acte ori fapte administrative ale autorităţilor administraţiei publice sau ale regiilor autonome. Nu pot face obiectul unei astfel de petiţii acte sau fapte ale Parlamentului, ale preşedintelui României, ale Curţii Constituţionale sau ale activităţii judecătoreşti. Petiţia trebuie să cuprindă datele de identificare ale persoanei, drepturile şi libertăţile încălcate, autoritatea administrativă sau funcţionarul public în cauză şi să fie formulată în maximum un an de la data producerii încălcărilor sau a luării la cunoştinţă despre acestea.

Unde se trimit cererile

Petiţiile se trimit prin poştă sau se depun la registratură, la sediul instituţiei din Bucureşti, str. Eugeniu Carada nr. 3, sector 3 sau la centrele teritoriale ori prin fax (021.312.49.21) sau e-mail (avp@avp.ro).

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției