Cireșele sunt unele dintre cele mai delicioase fructe care conțin vitamine, minerale și antioxidanți. Conform pomicultorului Marius Roman, întemeietorul Pepinierelor Roman, primele astfel de fructe românești ar urma să apără pe tarabe la finele lunii mai, conform Agrointel.
Până la acea vreme, fructele scoase la vânzare sunt ori aduse din străinătate, ori sunt în cantități reduse, provenite din culturile de cireșe cultivate în solarii, a afirmat pomicultorul.
De asemenea, întemeietorul Pepinierelor Roman afirmă că cireșele care se vând cu 150 de lei/kg sau la bucată nu sunt produse la noi în țară.
„Fructele românești de cireși nu apar în piață mai devreme, nu există soi care să se matureze în plantații comerciale mai devreme de 15-20 mai. Într-adevăr, de exemplu se mai pot matura după data de 5-6 mai în grădinile familiale, adică acolo unde între clădiri se creează un microclimat și unele soiuri extra-timpurii se pot matura cu 5-10 zile mai devreme decât se maturează în sistem de livadă. Acolo nu vorbim de vânzarea cireșelor, ci de consum propriu”, a afirmat inginerul Marius Roman.
Cu toate că deocamdată este greu de apreciat cum va evolua piața cireșelor, inginerul este de părere că primele roade se vor vinde cu 30-40 de lei per kilogram.
FOTO: arhivă