Salariile cadrelor medicale au crescut simțitor în ultima perioadă și chiar dacă nu sunt egale cu cele de afară, sunt totuși „de bun simț“ pentru o societate românească, considerată în continuare destul de săracă. Cu toate acestea, cutuma „atențiilor“ nu a dispărut din spitalele arădene. Despre ce ar trebui făcut pentru a schimba acest lucru, dar și despre investiții, probleme și aspecte legate de sănătatea arădenilor am vorbit cu ec. Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Aţi preluat mandatul de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad în august 2017. Cum aţi găsit situaţia unităţii, cu ce probleme majore v-aţi confruntat şi ce aţi reuşit să rezolvaţi până acum?

Într-adevăr, am preluat conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad de un an și jumătate. Bineînțeles, că înainte de a susține concursul de manager am asigurat interimatul pe acest post, mai bine de jumătate de an, ceea ce înseamnă că eram familiarizată cu plusurile și minusurile instituției. Vorbim despre o unitate medicală cu 2.000 de angajați, cu peste 50 de secții și compartimente, răspândite în mai multe părți ale orașului dar și în afara municipiului (Îngrijiri Paliative funcționează la Ghioroc). Sunt multe probleme și majoritatea se referă la lipsa unor spații adecvate pentru unele secții – și aici mă refer la Psihiatrie, Boli Infecțioase Adulți, Oncologie. Din fericire, de la preluarea spitalului și până acum, Consiliul Județean Arad și Primăria Municipiului Arad au investit sume importante, atât pentru lucrări de reabilitare, cât și pentru dotarea secțiilor cu aparatură performantă. Pentru reabilitarea secțíillor problemă – Boli Infecțioase Adulți, Oncologie – Consiliul Județean Arad a obținut fondurile necesare prin accesarea unor proiecte europene.

Avem vești bune și în ceea ce privește reabilitarea secțiilor pentru copii. Așa cum bine știți, secțiile de Obstetrică – Ginecologie și Neonatologie își desfășoară activitatea într-un spațiu revendicat, iar clădirile unde funcționează Pediatriile I și II sunt vechi și au nevoie de renovări majore. Pornind de la aceste considerente, împreună cu Consiliul Județean Arad am ajuns la concluzia că cel mai bun lucru ar fi să construim un imobil nou, în incinta sediului central care să cuprindă Secțiile de Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie și Chirurgie Pediatrică. Proiectul este depus la CNI în vederea finanțării.

Un alt obiectiv major constă în extinderea Unității Primiri Urgențe. În acest sens avem un proiect care va fi implementat – pe parcursul a doi ani, care prevede atât extinderea cât și dotarea cu aparatură performantă – printre care și un Computer Tomograf pentru Unitatea Primiri Urgențe.

Un proiect important pentru spitalul nostru – obiectiv cuprins în proiectul meu de management se referă la modernizarea Secției Clinice de Cardiologie și la înființarea unui compartiment, în cadrul acesteia, de Cardiologie Intervențională, proiect care începe să prindă contur.

O altă preocupare majoră se referă la extinderea seviciilor din ambulatoriu și dotarea acestuia cu aparatură medicală care să deserveasă strict această parte.

O bucurie pentru noi a fost reabilitarea Compartimentului de Boli Infecțioase Copii prin proiectul Cu drag pentru viitor”, la care a contribuit comunitatea arădeană și nu numai. Acest proiect continuă și în 2019 cu reabilitarea spațiilor destinate ambulatoriului și spitalizării de zi.

În ceea ce privește aparatura medicală, și la acest capitol spitalul s-a dezvoltat foarte mult. De anul trecut avem RMN cumpărat atât din surse proprii cât și din fonduri de la Consiliul Județean Arad. Anual, stabilim de comun acord, cu medicii șefi de secție prioritățile în materie de aparatură medicală. În 2018 s-au alocat sume importante de la bugetul județului și-al municipiului pentru aparatură de ultimă generație, necesară bunei desfășurări a actului medical. Sigur, mai sunt multe de cumpărat, însă în momentul de față spitalul are strictul necesar pentru ca medicii să își poată desfășura activitatea în condiții optime și pentru ca pacienții să beneficieze de investigațiile medicale necesare.

În ultimul timp se tot vehiculează ideea înfiinţării de spitale regionale. În ce sens se vor modifica lucrurile pentru spitalul arădean sau pentru bolnavii din judeţul nostru, dacă ideea va prinde şi contur?

Încă din 2017 s-au purtat discuții pe tema construirii unor spitale regionale, la acea vreme vorbindu-se despre construirea unuia la Timișoara. Ideea în sine este foarte bună deoarece România are nevoie de spitale moderne, dotate la standarde occidentale. Dacă acest proiect va deveni realitate nu cred că spitalul arădean va avea de suferit. Nu putem spune nimic concret până când aceste spitale nu vor deveni funcționale și până când nu va exista un protocol între spitalele regionale și cele județene.

Salariile cadrelor medicale din ţara noastră sunt incomparabil mai mici cu cele din străinătate. Cu toate acestea, veniturile medicilor şi ale asistentelor au crescut considerabil, ajungând până la un grad de bun simţ având în vedere economia societăţii româneşti. S-a schimbat însă şi mentalitatea cadrului medical faţă de pacient? Mă refer aici în special la modul în care este tratat, dar mai ales la acele „atenţii“, care cu timpul ar cam trebui să dispară din spitalele româneşti. Ştiu foarte sigur că în saloanele din Spitalul Judeţean Arad pacienţii încă mai vorbesc despre „cât să dea la medic“ în special înaintea unei operaţii. Ce măsuri se pot lua ca astfel de „discuţii“ să nu mai aibă loc pe viitor?

Îmi place să cred că această mentalitate, despre care vorbiți dumneavoastră – a cadrului medical – s-a schimbat. Dar trebuie schimbată și mentalitatea pacientului care discută în salon despre ”cât să dea la medic”. Suntem într-un spital de stat, unde majoritatea serviciilor medicale se decontează de către Casa de Asigurări de Sănătate. Pacientul nu trebuie să ofere bani sau bunuri, nici unui cadru medical. Dacă i se pretinde îl rog pe pacient sau pe aparținător să vină și să reclame acest fapt.

Conducerea Ministerului Sănătăţii vorbea la începutul anului despre faptul că în jur de 60 de manageri de spitale din România ar trebui schimbaţi. La ce se referea, de unde vine mânia conducerii Ministerului?

Nu sunt în măsură să vă răspund la această întrebare, deoarece eu nu mă număr printre cei 60 de manageri vizați de ministrul Sănătății.

Că tot am vorbit despre spitalele regionale, cât de actuală mai este ideea de a construi un spital mamut la Arad, care să cuprindă toate secţiile într-o singură clădire? Ştiu că la un moment dat s-a găsit şi o locaţie pentru o astfel de unitate, înspre Zădăreni.

Știu că au existat asemenea discuții în anii trecuți, însă momentan, Consiliul Județean a renunțat la această idee. În schimb se va construi un imobil nou, în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, care va cuprinde toate secțiile de copii: Neonatologie, Pediatrie I și II, Chirurgie și Ortopedie Pediatrică și Obstetrică Ginecologie. De asemenea, s-a construit și s-a dat în folosință, de aproape doi ani de zile o altă clădire destinată secțiilor de Pneumologie și TBC. Se va reabilita Secția de Boli Infecțioase Adulți, se are în vedere reabilitarea Psihiatriei, iar Oncologia se va muta într-un alt imobil care să corespundă standardelor actuale. După finalizarea acestor proiecte atunci vom putea spune că pacienții, indiferent de secția pe care vor fi internați, vor beneficia de condiții optime de spitalizare.

Iarna aceasta am avut parte de foarte multe cazuri de gripă, afecțiuni respiratorii dar și de fracturi, entorse, contuzii ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile. Cât de bine am fost pregătiţi din punct de vedere medical să facem faţă unei ierni capricioase?

Pentru noi iarna a debutat la finalul lunii decembrie. E adevărat, am avut mulți pacienți cu afecțiuni respiratorii atât copii cât și adulți. Au fost multe cazuri de pacienți diagnosticați cu gripă, din păcate și opt decese. Pentru a face față valului de îmbolnăviri de sezon am luat o serie de măsuri inclusiv reducerea – iar pe unele secții chiar interzicerea programului de vizită. Știu că au existat nemulțumiri în acest sens, însă trebuie să înțelegem că aceste măsuri au fost luate pentru binele pacientului dar și pentru aparținători. Unitatea Primiri Urgențe, Secțiile Ortopedie, Chirurgie… au fost suprasolicitate iarna aceasta. Am avut un număr mare de pacienți cu entorse, contuzii sau fracturi – unele dintre ele produse din cauza poleiului. A fost și este în continuare o activitate intensă pe majoritatea secțiilor și vreau să le mulțumesc pe această cale cadrelor medicale pentru profesionalismul de care dau dovadă dar și pacienților și aparținătorilor care au înțeles că timpii de așteptare sunt mai mari în această perioadă.

Vă mulţumim foarte mult!

Cu drag și multă sănătate!

Recomandările redacției