Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, o vizită la Arad. Având în vedere că este nou în funcție, acesta a luat un prim contact cu problemele sistemului medical arădean și în special cu cele ale Spitalului Județean, un spital care în ciuda investițiilor făcute în ultimii ani de Consiliul Județean a rămas un cartof fierbinte în mâna administrației și a PNL, partid aflat la putere la nivel local.
Profitând de vizita ministrului Bodog, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a venit cu o propunere care i-a lăsat pe mulți cu gura căscată. Cum postul de manager al celui mai mare spital din județ a rămas vacant, după ce Mirandolina Prișcă și-a încheiat socotelile cu angajatorul său, Cionca i-a oferit cunoscutului medic Gheorghe Furău, actualmente consilier municipal PSD, pos­- tul ocupat de aceasta. Diplomat de­săvârșit, Furău a refuzat politicos oferta făcută, intuind probabil capcanele pe care le-ar putea ascunde.
Deși Cionca declara că propunerea nu are tentă politică, drept pentru care s-a gândit la cineva care face parte dintr-un partid aflat în opoziție la nivel local, este clar că a urmărit mai multe scopuri. În primul rând a vrut să scape de cartoful fierbinte de la Județean, oferindu-l pe o tavă aurită Partidului Social Democrat, partid care în ultima vreme a avut luări de poziție extrem de critice cu privire la ceea ce se întâmplă acolo.  În al doilea rând, a vrut probabil să închidă gura contestatarilor din PSD, pe care i-ar fi lipsit de un subiect de campanie, pentru că deși mai trebuie să curgă multă apă pe Mureș până la următoarele alegeri, o campanie electorală serioasă trebuie să înceapă imediat după închiderea urnelor și aflarea rezultatelor scrutinului, mai ales când ești în opoziție, or, a trecut deja aproape un an de la alegerile locale… Mai mult, dacă nici avându-l pe Furău la conducerea Spitalului Județean, parlamentarii PSD nu vor reuși să atragă fonduri suficiente pentru această unitate, Partidul Național Liberal ar fi obținut muniție electorală din belșug, în încercarea de a-și conserva pozițiile amenințate serios în decembrie 2016.
În aceste condiții, Gheorghe Furău avea doar două posibilități de ieșire. Una, cea mai sigură și lipsită de riscuri, atât pentru el, cât și pentru partidul din care face parte, era să refuze oferta, ceea ce a și făcut. A doua variantă era, din punctul meu de vedere, să accepte, dar să-și dea automat demisia din Consiliul Local Municipal și din calitatea de membru al PSD. Oricum, nu ar fi avut nimic de pierdut, nici la capitolul notorietate și nici la capitolul financiar, având în vedere că numele doctorului Furău este mult mai cunoscut în județ decât numele multor politicieni care nu au în spate vreo experiență profesională bine definită.
Cum Furău a refuzat din start să preia conducerea Județeanului, PNL Arad rămâne în mână cu cartoful fierbinte și trebuie să găsească alte soluții pentru a rezolva problema. Pentru binele nostru, să sperăm că va reuși.

Recomandările redacției