Pe măsură ce criza SARS-CoV2 se adâncește în județul Arad apar tot mai multe fisuri în modul de operare al autorităților. Acum ne referim la Direcția de Sănătate Publică și la șeful său, Constantin Cătană, care a fost prins cu minciuna. Întrebat în conferința de presă de ieri, de la CJA, dacă a demarat anchete epidemiologice la Macea și Sântana, acolo unde au fost confirmate decese ale unor persoane infectate cu COVID-19, Cătană a spus un da hotărât. Doar că, cel puțin în comuna Macea, nici vorbă despre așa ceva. 

Vă reamintim Angelica Otlăcan (60 de ani) a decedat joi, a fost înmormântată vineri și confirmată cu temutul virus sâmbătă. Și tot sâmbătă, din proprie inițiativă. fiica a contactat autoritățile pentru a afla dacă mama ei a murit de coronavirus. Răspunsul a fost afirmativ și, cuprins și în informarea Grupului de Comunicare Strategică: ”Deces 29 – Femeie, 60 ani, jud Arad, internată în secția de boli infecțioase Arad din data de 25.03.2020, apoi transferată în ATI in aceiasi zi. Recolta pentru COVID-19 în data de 25.03.2020, rezultat pozitiv în 26.03.2020. Decedat în 26.03.2020”. Cadavrul a fost transportat la capela din Macea fără măsuri speciale, restrictive, ce se impun în cazul celor infectați cu SARS-CoV2, iar înmormântarea s-a făcut după același principiu. Fără prezența Poliției, așa cum, de exemplu, a fost cazul slujbei funerare de la Curtici pentru Dan Julean, decedat și el din cauza coronavirusului. 

Cătană: „Lăsați-ne să ne facem treaba!”…!?

Iar acum să-i dăm cuvântul stimabilului șef al DSP, întrebat fiind dacă la Macea și Sântana (unde a survenit decesul unei alte femei confirmate cu coronavirus) au fost demarate anchete epidemiologice: „Bineînțeles, orice caz confirmat atrage după sine declanșarea anchetei epidemiologice. Facem anchete, stabilim contacții direcți,  dar am această rugăminte: <<Lăsați- ne să ne facem treaba!>> Nu se pot stabili contacții nici de către cadrele medicale, nici de către autoritățile locale sau de către altcineva. Noi, în cazul anchetelor epidemiologice, stabilim contacții direcți, stabilim măsurile care se iau, respectiv de izolare sau de internare în spital, dacă vorbim despre un caz cu simptomatologie”, susținea ieri Cătană, așa puțin trecut de ora 14. 

Abandonați în izolare

În această dimineață, am luat legătura cu rudele apropiate ale Angelicăi Otlăcan pentru a vedea dacă, într-adevăr, le-a întrebat cineva de sănătate de la DSP și mai ales dacă a venit cineva la Macea pentru a merge pe firul cazului. „A fost un singur telefon de la DSP sâmbătă după-amiază, după ce am aflat din proprie inițiativă că mama noastră a murit de coronavirus. Ne-au întrebat dacă suntem bine și ne-au sfătuit să intrăm izolare, să stăm în casă. Ne-am conformat, suntem patru persoane care nu avem deloc contact cu exteriorul și am zis că, poate, luni, după weekend, va veni cineva și la noi pentru respectiva anchetă și testare. Doar eram contacți direcți. Nici vorbă de așa ceva, nu ne-a căutat nimeni, în afară de cei de la Primăria și Poliția din Macea, prieteni, cunoștiințe, care se interesează de noi, în așa fel încât să nu ne lipsească nimic. Deocamdată ne simțim bine, nu avem simptome de răceală sau altceva, dar, vă dați seama, că stăm cu frica în sân, căci am stat în casă cu mama, soția, nora, bunica noastră înainte de a fi transportată la Spital, iar apoi, joi și vineri, până ce am înmormântat-o. Din punctul nostru vedere, ar trebui să fie tratat mai serios acest caz, să se știe exact de unde a fost contactat acest virus, dar, din câte am citit pe internet, nici la locul de muncă al doamnei, la Complexul Agroindustrial Curtici, nu s-a făcut nicio anchetă”, ne-a declarat una dintre rudele apropiate ale Angelicăi Otlăcan. 

Și angajații de la CAI Curtici așteaptă descinderea DSP-ului

Într-adevăr, din declarațiile date ieri de Dimitrie Muscă petru AGROINFO, picior de inspector DSP nu a fost văzut nici la CAI Curtici.  „Cei de la DSP nu ne-au contactat, din contră, s-a dus şeful de complex să îi facă şi lui testul şi nu au vrut să îi facă, numa dacă îl bagă în salon cu ceilalţi infectaţi, şi atunci sigur că nu a vrut. DSP-ul nu s-a dus să-i ia în evidenţă nici pe cei din familie, cu care a mâncat din aceeaşi farfurie sau la masă. Noi suspicionăm că doamna s-a infectat la spital, pentru că a stat în salon cu persoane infectate, pentru că cei din familia femeii, încă patru persoane – fiica, ginerele, soţul şi nepoata – nu au nici o problemă. Familia nu a fost testată, dar vorbim zilnic cu ei şi spun că nu au nici un fel de simptome. Chiar dacă nu ar fi luat coronavirusul din spital, doamna a fost ultima dată la lucru pe 21 martie. La maxim 14 zile ar trebui să apară simptome la cei cu care a intrat în contact, până acum ar fi trebuit să apară ceva la familie sau la ceilalţi angajaţi, dar sunt toţi bine. Au trecut deja 10 zile şi nici familia, nici colegii nu au absolut nimic, nici doctorii sau tehnicienii din fermă”, a declarat pentru AGROINFO administratorul CAI Curtici

Acesta a mai spus pentru aceeași sursă că fosta sa angajaţă lucra „de-o viaţă” la maternitatea de scroafe din Macea, unde sunt trei angajaţi, plus patru medici veterinari şi trei tehnicieni, care intră în contact cu toţi angajaţii fermei. Din fericire, nici unul dintre aceştia nu a prezentat simptome de boală până acum. Potrivit lui Dimitrie Muscă, CAI Curtici are, în total, 350 de angajaţi în toate fermele şi unităţile de industrie alimentară.

Așadar, fiica, ginerele, soţul şi nepoata stau cu sufletul la gură în izolare acasă la Macea, cu speranța că domnul Cătană își aduce aminte ce a spus ieri și anume: „Bineînțeles, orice caz confirmat atrage după sine declanșarea anchetei epidemiologice”. Dar, tindem să credem că nu e o simplă amnezie, ci o minciună mare cât funcția pe care o ocupă șeful DSP în vremurile epidemiei de coronavirus. 

Recomandările redacției