Câteva mii de arădeni și-au găsit anul acesta de lucru prin AJOFM și mulți nu au studii

0
676

Lunar, sute de arădeni, de toate vârstele apelează la serviciile Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), fie că sunt șomeri, interesați de reorientare profesională ori angajatori. De la începutul anului acesta și până în luna noiembrie, peste 5.700 de arădeni au cerut asistență agenției de șomaj.

Este vorba de cei care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj și cuprinderea în măsuri active. De asemenea, în zece luni ale anului, direct prin agenția de șomaj arădeană și-au găsit un serviciu un număr de 2.500 de persoane.

De remarcat că s-a reușit găsirea unui loc de muncă pentru persoane fără pregătire sau doar cu pregătire primară – o categorie de șomeri care, de obicei se angajează mai greu. Lipsa studiilor liceale este un impediment pentru mulți arădeni care vor să se angajeze, iar situația este întâlnită mai mult în mediul rural.
Potrivit datelor provenite de la AJOFM, din cei aproape 2.500 de încadrați în muncă, un număr de 965 au fost femei.

„Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință, 1.037 au peste 45 de ani, 551 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 505 au între 25 și 35 de ani, iar 356 sunt tineri sub 25 de ani. În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 1.312 provin din mediul urban, iar 1.137 persoane sunt din mediul rural. Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii primare sau nu au studii – 822, urmate de cele cu studii liceale – 536. Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Arad, 2005 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că, încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre“, a susținut Mihaela Jude, inspector superior compartiment Analiza Pieţei Muncii din cadrul AJOFM Arad.

De menționat că, persoanele care își găsesc cu greu un serviciu beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.