Așa cum am anunțat și mai devreme, Laszlo Balint nu mai este antrenorul echipei UTA. Decizia a fost luată de comun acord deși niciuna dintre părți (antrenor respectiv conducere) nu pare să își fi dorit 100% acest deznodământ. Balint avea aici un contract bun, o echipă croită după gustul său și, cel puțin declarativ, credea că poate redresa echipa din punct de vedere al rezultatelor. La fel, conducerea clubului, deși evident că nu era mulțumită de rezultatele din ultima vreme, nu intrase în panică în contextul în care echipa nu se afla încă într-un pericol iminent în clasament. În plus, Alexandru Meszar mai era conștient și de faptul că plecarea unui antrenor aflat sub contract implică anumite costuri și că, de asemenea, este foarte greu ca într-un timp atât de scurt să găsești antrenorul potrivit care să aducă un impact pozitiv la echipă, să fie potrivit cu filosofia clubului, cu orientarea tactică a echipei, să fie disponibil și să nu aibă pretenții exagerate.

Însă cele două părți au fost cumva împinse către acest divorț de presiunea venită din partea suporterilor. Laszlo Balint își pierduse credit în fața multor fani încă de la finalul turului de campionat însă conflictul în care a intrat cu galeria a fost decisiv. Riscul era ca la meciul sau meciurile următoare antrenorul să fie contestat vocal și vehement pe stadion, lucru care ar fi creat premisele unei adânciri a crizei și nu a rezolvării ei, motiv pentru care s-a ajuns la un gest care denotă până la urmă maturitate și respect pentru interesul UTA-ei.

Despărțirea în acest mod lasă multora un gust amar pentru că povestea dintre UTA și Laszlo Balint începuse ca una de mare succes și părea a avea toate premisele să fie una de lungă durată și cu beneficii de ambele părți. Odată cu promovarea însă, legătura dintre fani și antrenor a început să scârțâie până în punctul în care, iată, ruptura a devenit ireversibilă. Iată pe scurt o listă a principalelor reproșuri pe care fanii i le-au adus lui Balint în ultimele săptămâni:

1. În primul rând rezultatele. 10 meciuri fără victorie sunt prea mult pentru suporterii oricărei echipe din lume, mai ales că nu vorbim despre o echipă inferioară nivelului la care joacă; dimpotrivă însuși vestiarul condus de Balint a avansat ca obiectiv calificarea în play-off.

2. Incapacitatea antrenorului de a găsi o soluție la ratările exasperante ale elevilor săi. Creditul acordat tehnicianului pentru jocul pe alocuri excelent prestat de echipă, nu putea ține la infinit ignorând ineficacitatea. Senzația a fost că Balint săptămână de săptămână spune aceleași lucruri care însă nu se traduc într-o îmbunătățire a acestui minus din jocul UTA-ei. Fie că vorbim de lipsuri de ordin tehnic sau mental a jucătorilor, ineficiența în fața porții este o problemă care trebuie gestionată și pentru care antrenorul este răspunzător.

3. Blocajul tactic și mental al echipei. Dacă în sezonul trecut, când teoretic lotul era unul mai slab valoric, UTA știa să blocheze adversarul, să răspundă tactic foarte eficient la schimbările adversarului și să câștige puncte pe final de meci pe un mental excepțional, echipa lui Balint s-a transformat în ultimele săptămâni într-o formație care scoasă fiind din scenariul în care începe meciul, nu mai reușește să se adapteze și să își revină.

4. Prietenia cu Bogdan Apostu. Pe lângă comportamentul arogant și ieșirile în decor pe care acesta le-a avut de-a lungul timpului la nivelul declrațiilor, faptul că acesta a avut exclusivitate la scoutingul clubului dacă nu chiar și la transferuri, a făcut ca asupra binomului Balint – Apostu să planeze bănuiala că aceste transferuri ascund și alte interese decât cele strict sportive. Cât timp majoritatea jucătorilor aduși la UTA au confirmat, aceste teorii ale conspirațiilor au putut fi ținute în frâu însă campania de transferuri din iarnă, care cel puțin în acest moment arată ca un dezastru, a reaprins și mai tare aceste discuții. În plus, Balint și-a dinamitat prin relația cu Bogdan Apostu până și alibi-ul că jucătorii aduși nu corespundeau cerințelor lui. Nu doar că n-a mai putut să se ascundă în spatele unei asemenea justificări dar a și devenit unul dintre responsabilii pentru jucătorii în cazul cărora UTA pare o pălărie prea mare.

5. Conflictul în care a intrat cu galeria. Este uman ca atunci când suferi în urma unei înfrângeri și mai ești și înjurat, să reacționezi nervos. Tocmai de aceea Laszlo Balint trebuia să evite orice discuție „la cald“ cu fanii, mai ales cunoscându-și temperamentul. Dacă n-a făcut-o, trebuia să facă tot ceea ce era omenește posibil să se abțină în a le da acestora muniție în escaladarea conflictului. Și dacă reacția sa de după meciul cu Gaz Metan Mediaș este pe undeva de înțeles, declarațiile date la finalul meciului cu Rapid în care lăuda exclusiv galeria gazdelor și gestul controversat de a dedica golul „suporterului necunoscut“ care i-a încurajat prin sms, i-a făcut, pe bună dreptate, pe cei câteva sute de fani care au făcut deplasarea la București, să se simtă sfidați.

Sigur că toate aceste elemente de mai sus pot fi (și cu siguranță așa este) văzute diferit din perspectiva antrenorului. Doar că, la orice club din lumea asta, războiul cu suporterii nu poate fi câștigat decât pe termen scurt și cu costuri de obicei „nerentabile“ pentru echipă și club. Relația cordială cu fanii este una dintre responsabilitățile antrenorului și gestionată superficial sau greșit, devine letală. Este probabil o lecție pe care antrenorul Laszlo Balint, încă aflat la început de carieră, o va fi învățat (sperăm pentru cariera lui viitoare) la Arad.

Cât despre fani, prin regula jocului, aceștia au întotdeauna dreptate. Doar că în spatele dreptății se află consecințe și responsabilități; greutatea găsirii antrenorului potrivit cade acum nu pe urmele celor care au fost factorul decisiv în plecarea lui Balint, anume suporterii, ci pe umerii conducerii; conducere care probabil, dacă aduce un antrenor care nu va avea nici măcar rezultatele lui Balint, va fi la rândul ei contestată… pentru că așa-i în fotbal. Însă prețul real al unei decizii drastice și riscante, în cazul în care ea se va dovedi ineficientă sau chiar contraproductivă, va fi plătit și de suporteri; pentru că suferința produsă de rezultatele negative sau de vreo contraperformanță din punct de vedere al obiectivului nu e ușor de dus de către niciun fan sincer, chiar dacă utiștii sunt căliți de ultimele decenii de mediocritate.

(foto: uta-arad.ro)

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției