După zile cu decese, cazuri suspecte și temeri exprimate sub anonimat, autoritățile au organizat luni, o conferință prin care să arate, că s-au tranșat toate problemele importante, pe fondul situației COVID-19. S-au oferit răspunsuri și lămuriri, însă desigur, nu la toate întrebările, fie că ne referim la cele puse de reprezentanți din mass-media locală, de cadre medicale ori la arădeni îngrijorați. Întrebările incomodate și cele pentru care se țin secrete au fost respinse, cu justificarea că „de la centru (n.a București), nu s-a dat undă verde pentru unele informații“.

Grup Suport pentru Spitalul Județean

Așadar, Comandamentul din subordinea Prefecturii a înființat un Grup Suport pentru Spitalul Județean, format din specialiști medicali și condus de Gheorghe Domșa, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Arad.

La conferința transmisă luni live a participat Mircea Onel, directorul medical al Spitalului Județean Arad, Constantin Cătană, directorul DSP Arad, Cătălin Hreniuc – șeful secției Neurologie din cadrul SCJU Arad. Conferința a fost mediată de conducerea Consiliului Județean, președintele CJ Iustin Cionca explicând care este situația finanțării de la spital, precum și alte chestiuni mai importante.

S-a pus în discuție lipsa de transparență pe fondul situației actuale. Ministerul de Interne ne-a dat un ordin, conform căruia, comunicarea privind numărul persoanelor infectate și detalii de acest gen poate fi făcută doar de prefect, de Instituția Prefectului.

Noi însă, nu avem nimic de ascuns, prezentăm tot ce stă în putința noastră și nu dăm curs specualțiilor. (…) Am respectat legea până la instituirea stării de urgență și imediat ce situația a permis am făcut schimbări în ceea ce privește achizițiile pentru spital. , a susținut Iustin Cionca, președintele CJA.

Conform autorităților, în prezent sunt 36 de parteneri în Rețeaua solidarității. Donațiile făcute până acum sunt de peste 700.000 de lei și 150.000 de euro, din care deja, 600.000 de lei au intrat în cont spitalui. Sunt firme și asociații care și-au asumat cumpărarea de echipamente medicale și dotările sunt deja în spital.

De asemenea, Primăria Municipiului a mai alocat un milion de euro chiar luni, bani tot pentru aparatură medicală și echipamente.

Problemele vin de la procedurile stufoase de achiziție, precum și de la stocurile care se epuizează, produsele sanitare de protecție, de îngrijire și echipamentele de diagnosticare fiind „vânate“ de toată lumea, în plină pandemie.

Mediul privat poate cumăra mult mai ușor aparatură acum. În schimb, administrația trebuie să respecte proceduri, proceduri care presupun timp pe fondul achizițiilor, iar în acest timp se vând produsele de la furnizori, pentru că cererea este mare. Prioritatea acum nu este prețul, ci timpul de livrare. Există criză de echipamente“, a mai subliniat Iustin Cionca.

Al doilea aparat de testare pentru COVID-19, funcționat în scurt timp

Așadar, după cum se știe, Aradul a primit un aparat de diagnosticare pentru COVID-19 însă, acesta nu funcționează încă, pentru că au lipsit unele componente. Este vorba de un aparat PCR, venit prin UNIFARM, pentru care se așteaptă celelalte componente. Acestea ar trebui să sosească zilele acestea.

În schimb, luni, a pornit spre Arad – după cum susțin autoritățile, o a doua linie de echipament pentru testare COVID-19, care cuprinde dotări complete, adică și kit-uri. Fundatia Vodafone Romania s-a alăturat Asociației Cetatea Voluntarilor Arad și a susținut cu 150.000 de euro, Fondul de Urgență creat de asociatie pentru, pentru achiziționarea unui aparat de testare destinat testării. Acest aparat de diagnosticare va ajunge la Direcția de Sănătate Publică și va fi o parte din compartimentul creat aici pentru testare. Și atunci, ținând cont că va dura puțin cu asamblarea și instructajul de utilizare, putem spune că, în câteva zile va putea începe testarea efectivă. Asta ne-au transmis autoritățile – care, ce-i drept recunosc că, pot apărea diverse chestiuni neprevăzute ce pot determina mici întârzieri. 

După organizările stabilite de autorități, un laborator de testare ar urma să funcționeze la Spitalul Județean, unul la Spitalul TBC și cum spuneam mai sus, unul la DSP. Rămâne deci de văzut, cât de repede va începe operațiunea de testare pentru SARS-CoV-2, chiar și măcar pe un singur laborator, până una alta. 

„Mai sunt câteva ore până când aparatul de testare, împreună cu cele 5.000 de teste PCR va ajunge în Arad!

Tot în aceasta seara, de la Iasi, va porni spre Arad și echipa de ingineri care se vor ocupa de instalarea aparatului, instalare care va dura aproximativ 48 de ore urmând să pregatească și personalul din cadrul DSP Arad“, a anunțat Anamaria Popa, președintele Asociației Cetatea Voluntarilor, luni seara.

Recomandările redacției