Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că Săvârșinul este a doua comună din județul Arad, după Șiria, care a obținut prestigiosul titlu de „Sat Cultural al României”. Premierea a fost făcută la București, în cadrul unui eveniment organizat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, care a fost mediatizat de televi­ziuni și posturi de radio cu acoperire națională, ceea ce a făcut ca numele comunei să fie făcut cunoscut în întreaga țară. Primarul Ioan Vodicean, un om pasionat de cultura și tradițiile populare, susține că pentru a se putea înscrie în concurs, comuna trebuia să aibă un număr de cinci festivaluri într-un singur an, criteriu pe care comuna Săvârșin l-a îndeplinit cu prisosință. „A fost o preselecție de dosare la nivel național, fiind invitate să se înscrie primăriile  care au participat la diverse festivaluri cu rezonanță. Condiția era să avem cinci festivaluri într-un an de zile și acestea să fie organizate an de an. Având în vedere că organizăm în fiecare an Zilele Cetății, Festivalul Național de Literatură Dorel Sibii, Tabăra de creație a tinerilor scriitori din România, Târgul de bucate regale și Festivalul obiceiurilor de iarnă «Alaiul dubașilor», ne-am gândit să participăm. Am întocmit dosarul, am trecut de faza de preselecție, am fost anunțați că ne-am calificat în finală, alături de 16 comune din țară, am invitați la București să prezentăm candidatura și am obținut titlul de «Sat Cultural al Ro­mâniei». Ceea ce am făcut noi acolo a fost să prezentăm Săvârșinul și evenimentele organizate. De altfel, un rol important l-a avut Familia Regală și Domeniul Regal”, ne-a declarat primarul Ioan Vodicean.
Concurență mare
Trebuie spus că anul acesta, la competiție au participat o serie de comune mari din țară, unele dintre ele foarte cunoscute la nivel național, Săvârșinul concurând astfel cu Miroslava din județul Iași; Sângeorgiul de Mureș din județul Mureș; Bonțida din județul Cluj; Deda din județul Mureș, Băcia din județul Hunedoara și Ciolpani  din județul Ilfov. „Pentru a câștiga titlul de «Sat Cultural al Româ­niei», prima condiție era să obținem minimum 80 de puncte de la fiecare membru al juriului. Ne-am clasat pe locul al IV-lea, cu un punctaj cumulat de 1043 de puncte, dar am fost la doar 32 de puncte de primul loc”, a ținut să precizeze primarul.  Acesta mai susține că pe prima treaptă a podiumului s-a clasat comuna Ciolpani, cu 1075 de puncte, pe locul al doilea a fost Miroslava, a doua comună ca mărime din țară, iar pe locul al treilea, Sângeorgiul de Mureș. „Dacă acum doi ani, titlul a fost dus în județul Arad de comuna Șiria, anul acesta doar noi am reprezentat județul în finală și am obținut și titulatura de «Sat Cultural al României»”, a mai spus primarul.
De menționat că  „Satele culturale ale României”, este un proiect inițiat în 2014, de Asociația Cele Mai Frumoase Sate din România (AFSR), aflat sub patronajul Ambasadei Franței în România și a Delegației Wallonie – Bruxelles la Bucu­- rești, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc.
Potrivit regulamentului, comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul unui an cel puțin cinci evenimente culturale, expoziții, festivaluri, concursuri, în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural.
Festivalurile de la Săvârșin
După cum iubitorii de cultură știu foarte bine, Festivalul Național de Literatură Dorel Sibii se desfășoară la Săvărșin de 19 ani, fiind inițiat de actualul primar. Mai în glumă, mai în serios, Vodicean susține că festivalul este copilul său de suflet. „Anul trecut, când a fost cea de a XVIII-a ediție, am spus că pruncul meu a ajuns la vârsta majoratului, dar încă nu-i dau drumul, îl mai țin în familie”, povestește Ioan Vodicean.
Târgul de bucate regale a fost organizat pentru prima dată anul trecut, pe 26 octombrie, de sfântul Dumitru, având loc prima ediție. Având în vedere că a fost un succes, evenimentul va fi organizat în continuare. De asemenea, Tabăra de creație a tinerilor scriitori a ajuns la ediția a X-a, Alaiul dubașilor la ediția a V-a, Zilele Cetății la ediția a VI-a, urmând să aibă loc pe 20 august.

Recomandările redacției