Cele mai rele forme de muncă a copiilor nu vor putea fi eradicate, potrivit angajamentului iniţial, până în 2016, şi-a exprimat regretul – marţi – Organizaţia Internaţională a Muncii (OIT) în deschiderea unei conferinţe pe această temă în Brasilia.

‘În urmă cu 10 ani, noi ne stabiliserăm obiectivul de a elimina cele mai dure forme de muncă infantilă până în 2016. Cu ritmul actual al progreselor, nu ne vom atinge acest obiectiv’, a constatat Guy Ryder, director general al OIT, potrivit AFP.

‘Acesta este un eşec politic colectiv. Trebuie făcute progrese’, a cerut dl Ryder în prima dintre cele trei zile ale celei de-a III-a Conferinţe mondiale consacrate muncii copiilor.

Printre cele mai rele forme de muncă infantilă figurează – potrivit OIT – exploatarea sexuală, situaţiile asimilate sclavagismului, activităţile traficului de persoane sau de droguri şi manipularea materiilor periculoase.

Potrivit ultimului raport al OIT, numărul copiilor care lucrează în lume s-a diminuat cu o treime din 2000, trecând de la 246 de milioane la 168 de milioane, adică peste 10 % dintre copiii lumii.

Dintre aceştia, OIT estimează la 85 de milioane copiii angajaţi în activităţi primejdioase care le pun în pericol sănătatea, securitatea şi dezvoltarea morală.

‘Fie ca limba noastră comună să fie cea a eradicării muncii infantile sub toate formele ei şi în toate regiunile lumii’, a exclamat preşedinta braziliană Dilma Rousseff, subliniind că ţara sa a reuşit din 2000 până în prezent să reducă oficial cu 67 % numărul copiilor între 5 şi 14 ani care lucrează.

Progresele înregistrate ilustrează implicarea a numeroase state, dar ‘trebuie să accelerăm ritmul’ reducerii numărului copiilor care muncesc, a declarat pentru AFP Paula Montagner, purtătoare de cuvânt a conferinţei. Aceasta impune ‘un schimb de experienţă între guverne cu scopul de a repurta o victorie asupra acestui rău’.

La rândul său, directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii a invitat guvernanţii planetei să stabilească noi obiective, iar statele nesemnatare ale Convenţiei nr. 182 a OIT – dedicată muncii copiilor – să adere la ea cât mai repede.

Potrivit OIT, munca copiilor s-a redus cu 40 % la fete, faţă de 25 % la băieţi. Printre sectoarele de activitate, în agricultură sunt exploataţi cei mai mulţi copii (98 de milioane, adică 59 %), aceasta fiind urmată de servicii (54 de milioane) şi industrie (12 milioane).

 

 

(AS – editor: Lilia Traci)

 

Recomandările redacției