gropiGropi adânci și răspândite pe întreaga suprafață a trotuarelor și a părții carosabile, noroi la tot pasul și spații care au fost, demult, verzi. Acesta este tabloul sumbru, zugrăvit în nuanțe intense de gri, pe care ochiul trecătorului îl vede, zi de zi, de câțiva ani buni de zile, în inima orașului cu aspirații declarate la ti­tlul de Capitală Culturală Europeană 2021.
În vreme ce municipalitatea se fălește cu o serie de realizări notabile de prin oraș, tabloul descris, pe scurt, mai sus se regăsește pe mai toate străzile din centru. O serie de imagini de groază din aceste zone date uitării de Primărie, în ciuda faptului că se află la doar o aruncătură de băț de Palatul Administrativ, au fost surprinse și date publicității, zilele trecute, pe un site de socializare. Nu este greu să afli asemenea străzi în oraș. Dimpotrivă, numărul lor este considerabil superior față de cel al străzilor fără defecte, iar problema gropilor agasează cu atât mai mult atunci când vine vorba despre centrul unui oraș cu pretenții de Capitală Europeană.
Gropi „europene” în centrul orașului
Dezastrul de pe Bulevardul General Vasile Milea, dat ca exemplu negativ chiar și pe site-ul de socializare nu este, din nefericire, singular. La rândul lor cam toate străzile adiacente ce fac legătura între centrul orașului și Malul Mureșului sunt condamnate de municipalitate la aceeași soartă. Tenta de gri și gropile presărate la tot pasul întregesc decorul și pe străzile ce leagă centrul de zona Spitalului Județean, însă administrația locală nu are ochi sau fonduri nici pentru reabilitarea lor. Chiar Bulevardul Revoluției a ajuns să se asemene cu un drum vechi și prăfuit, în ciuda peticelilor care s-au încheiat cu puțini ani în urmă. Văzând aceste realități, ai crede că sunt ani de zile de când reprezentanții Primăriei nu au mai luat la pas Bulevardul General Vasile Milea sau oricare altă stradă centrală măcinată de gropi.
Banii de la buget au alte destinații
Între timp, visteria generoasă a administrației locale a fost deja antamată pentru cheltuieli fără de sens. Pasajul rutier din Micălaca sau Podul Grădiște sunt doar două dintre realizările demarate în trombă dar nefinalizate ale administrației locale.
În ambele situații, lucrările demarate aproape concomitent nu par a se apropia de final chiar dacă, în cazul pasajului din Micălaca, termenul la care lucrarea ar fi trebuit să fie recepționată a expirat.
Și pentru că bugetul general de venituri și cheltuieli al muni­cipiului crapă de generos ce e, fiind alimentat de cetățeni cu bani din ce în ce mai mulți sub formă de taxe și impozite locale, ne putem permite să cumpărăm chiar și controversatele fântâni arte- ziene de milioane de euro sau piramidele de sticlă cu care ar urma să impresionăm în competiția pentru un titlu de Capitală Culturală Europeană. Orice, doar să nu se aloce bani pentru ca gropile din centru să devină doar o amintire neplăcută.
Monica Tulcan

  • aradean spune:

    Problema nu este numai cu strazile – „Capitala europena” cu cladirile de patrimoniu in paragina ? Cand vor disparea tablele „Atentie, cad ornamente” ? NIMENI nu mai obliga proprietarii ca sa-si reabiliteze, CONFORM LEGII, fatadele ? Aradenii au ajuns o turma fara cioban ?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției