OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn urma unei sesizări depuse de un arădean la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Arad, CET Hidrocarburi a fost amendat cu 10.000 de lei. Conform documentelor întocmite de comisari, sancţiunea a fost aplicată „pentru nerespectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor (articolul 9 din OG 21/92)”, care stabileşte că „operatorii economici sunt obligaţi să se comporte în mod corect în relaţiile cu consumatorii şi să nu folosească practici comerciale abuzive”.
Locatari discriminaţi
Constantin Popa povesteşte că asociaţia de proprietari din Blocul N de pe Aleea Romanţa a hotărât în anul 2012 să se treacă la contorizarea individuală a consumului de gaze naturale. Acesta susţine că lucrările au decurs normal până în lună martie 2013, când la scara A au fost montate contoarele indivi­duale. „Pentru scara B este necesar instalarea unei conducte care să facă legătură între cele două scări. Pentru această lucrare este nevoie de avizul SC CET-H SA Arad. Acest aviz ne este refuzat de SC CET-H SA Arad, cu toate că în fişa tehnică se obliga la acordarea avizului în 15 zile de la depunerea documentaţiei. Documentaţia a fost depusă în lună martie 2013. Astfel că cetăţenii aceluiaşi imobil sunt supuşi discriminării. Unii cetăţeni, de la scara A, au dreptul la contorizare individuală, iar alţii, de la scara B, nu au dreptul la contorizare individuală. Aceasta pentru că, o instituţie a Statului Român nu doreşte să acorde acel aviz pentru continuarea lucrărilor. La solicitarea individuală a 17 locatari, pentru obţinerea avizului de contorizare individuală a consumului de gaze naturale, SC CETH SA Arad, răspunde că avem reţea de gaze şi nu este de acord cu debranşarea. Nici un locatar, prin adresa depusă individual în data de 28.06.2013 şi înregistrată la SC CET-H SA Arad de la numărul 3858, până la numărul 3870, nu solicită debranşarea de la sistemul public de termoficare”, susţine bărbatul. Ajuns în pragul disperării, acesta cere sprijinul presei, pentru că reprezentanţii CET-H nu au fost convinşi să dea avizul solicitat nici după ce au fost amendaţi de CJPC. „Vă rog să-mi spuneţi care lege din România îmi interzice să mă contorizez individual la consumul de gaze naturale? Cu ce sunt eu mai prejos decât vecinul meu care beneficiază din lună martie 2013, de contor individual? Apelez la dumnea­- voastră pentru a mă ajuta în demersul meu pentru finalizarea lucrării de contorizare individuală a consumului de gaze naturale. Protecţia Consumatorilor ne recomandă rezolvarea problemei în justiţie. Oare numai prin justiţie (procese care durează ani de zile) se poate acorda dreptul de contorizare individuală a consumului de gaze naturale?”, se întreabă Popa.
CET-H dă aviz negativ pentru o cerere care nu i-a fost făcută
În răspunsul trimis CJPC, conducerea CET-H susţine că imobilul cu pricina dispune de branşament de gaz care este racordat la reţeaua stradală de presiune redusă a gazului natural. „La CET Hidrocarburi SA nu s-a depus nicio cerere, respectiv nu s-a emis niciun aviz de amplasament pentru extindere re­ţea şi branşament de gaz pentru scara A, în vederea contorizării individuale pe apartament”, se arată în răspuns. În ceea ce priveşte motivele invocate pentru respingerea cererii făcute de Constantin Popa, reprezentanţii CET-H i-au trimis o adresă prin care-l informează că „în conformitate cu Legea 325/2006, articolul 3, punctul g; articolul 249 din ordinul numărul 91 al ANRSC şi articolul 248 din HCLM numărul 59/2008 nu se avizează deconectarea la condominiile unde nu există de deconectări anterioare de la sistemul centralizat de termoficare.”
La rândul său, Gheorghe Iancu,  comisarul şef adjunct al CJPC Arad a ţinut să precizeze că au refuzat să dea avizul, pentru că au anticipat o eventuală problemă, nerăspunzând efectiv la cererea făcută. „Ei nu dau aviz favorabil, pentru că ştiu că oamenii se vor debranşa. Ceea ce au făcut ei este o încălcare a legii. Oamenii au cerut un simplu aviz, nu au făcut cerere pentru debranşare”, a declarat Iancu.

Recomandările redacției