Ineul, pe cale să explodeze cultural și turistic! Odată cu finalizarea lucrărilor de reconsolidare a Cetății – edificiu care datează din anul 1200, Ineul va deveni un punct de referință pe harta turistică a României. Lucrările sunt impresionante, s-a ținut cont cu strictețe de absolut toate cerințele istorice, s-a încercat pe cât posibil folosirea materialelor de construcții specifice acelei perioade, multe dintre elementele folosite, precum cărămida sau bucăți de lemn, datând chiar de la construcția Cetății. Lucrările vor fi finalizate cel mai probabil anul acesta, iar Cetatea, unică ca amploare în județul nostru, va dezvolta foarte mult întreaga zonă a Văii Crișului.

Cetatea nu este însă singurul proiect menit să valorifice Ineul din punct de vedere cultural și turistic. Conform interviului realizat lui Călin Abrudan, primarul orașului Ineu, surprizele sunt mult mai multe.

Să începem cu cel mai important proiect pe care îl are Ineul: Cetatea! De zeci de ani se încearcă repunerea Cetății în circuitul turistic, iar la un moment dat s-a ajuns chiar într-un punct critic în care nimeni nu mai avea speranța că edificiul istoric va mai fi refăcut vreodată. Lucrările sunt costisitoare, dar și exigente. Necesită multă precauție și responsabilitate pentru a o reface respectând normele istorice. Iată însă că încet Cetatea începe să renască.

Cetatea Ineului este un proiect de suflet. Nu este însă proiectul cu cea mai mare valoare pe care îl derulăm în Ineu, dar cu siguranță este cel care ne-a dat cele mai mari bătăi de cap și este cel mai important pentru noi ca și vizibilitate, istorie sau reprezentativitate.

Proiectul se desfășoară pe mai multe etape. În prima etapă, în contractul de finanțare am avut 23 de milioane de lei, reprezentând construcții și montaj. În urma licitației au rămas doar 18 milioane de lei. Studiul de fezabilitate în prima fază nu a cuprins toate lucrările care s-au identificat în urma proiectării. De aceea, valoarea proiectului a crescut odată cu proiectarea și a doua oară cu descărcările arheologice care au avut loc pe tot parcursul desfășurării lucrărilor de construcție.

Am văzut că au fost descoperite o serie de lucruri. De exemplu locul prin care se făcea intrarea în Cetate și care de-a lungul anilor a fost pur și simplu acoperit.

Proiectul continuă și cu descărcări arheologice. Există posibilitatea să găsim și alte lucruri în perioada următoare. Deja s-au găsit multe chestiuni interesante, care ne-au surprins și pe noi și de care nu știa nimeni. O parte dintre ele vor rămâne la vedere, pentru a putea fi văzute de toată lumea care va vizita Cetatea. Vom încerca să acoperim cu sticlă. S-au descoperit arcade, sunt multe goluri îngropate pe care încercăm să le și desfacem. Dar toate acestea țin de proiectanți și de constructori, mai mult decât de mine, ca primar. Există oameni avizați, sunt arheologii, care pot să spună mai multe în acest sens.

Se va putea intra în Cetate anul acesta?

Sperăm să finalizăm acest proiect al Cetății Ineului până la sfârșitul anului. Prima etapă se va finaliza foarte repede. Cam 85% este finalizat. Urmează licitația în perioada următoare pentru cea de-a doua etapă, cu lucrările care s-au găsit pe parcurs, care au fost în proiectare și nu au fost în faza inițială. Iar până la sfârșitul anului sperăm să „închidem“ toată Cetatea.

Cetatea va fi împrejmuită într-o mică măsură de un canal cu apă. În trecut, fortificația era împrejmuită în totalitate de un canal cu apă care avea rol de apărare. Era Crișul cu un braț un jurul Cetății, însă acum el reprezintă rezerva orașului nostru de apă. Încercăm să prezentăm și noi cum a fost atunci, vom avea și un pod care de fapt va fi mai mult un fel de pasarelă care va trece peste apa care va fi mai mult ca simbolistică.

Odată cu restaurarea Cetății, orașul nostru se va transforma semnificativ și nu doar orașul nostru, ci toată Valea Crișului va deveni mai interesantă, mult mai atractivă. Prin vizitarea Cetății, cu siguranță vor fi vizitate și alte obiective atât din orașul nostru, cât și din întreaga zonă. Astfel, vom putea dezvolta toată zona noastră, toată Valea Crișului.

Cetatea va avea rol doar de muzeu?

Nu, Cetatea va avea funcțiuni multiple. Desigur, cea mai mare parte va fi Muzeu, dar și Biblioteca Orășenească va fi în interiorul Cetății. Vom avea săli de conferințe care se vor putea și închiria. Deci vom avea mai multe funcțiuni, chiar și școală. Este vorba despre After School – școală după școală. Se vor desfășura activități de lucru manual, precum împletitul nuielelor sau olărit. Evenimentele culturale vor fi însă cele care vor îmbogăți atmosfera Cetății și o vor înobila.

Cu siguranță, Cetatea Ineului este cel mai important obiectiv al nostru.

Din câte am înțeles, nu singurul.

Ne pregătim pentru depunerea unui nou proiect pe Cetate, care să includă Bastionul, pe care încă îl avem parțial în picioare pe albia majoră a Crișului Alb și fosta moschee care a aparținut Cetății. Moscheea a fost demolată în 1954, dacă bine rețin.

Mai aveți planurile fostei moschei?

Moscheea va fi reconstruită exact cum a fost. Avem dimensiunile de la Moschee în întregime și vrem să facem exact cum a fost. De asemenea, vrem punerea în conservare a Bastionului care a rămas parțial în picioare.

Mai vrem să depunem în acest an un proiect pe spații verzi care include două hectare și jumătate. În acest moment aceste hectare sunt degradate. Ne orientăm spre fosta Unitate militară 14 – 99. Vom reface zona non-verde care a fost foarte afectată.

Ineul se transformă într-un oraș turistic.

Dezvoltăm foarte mult latura turistică și aici cred că este cel mai important punct al nostru, pe lângă Cetate. Depunem în această lună, chiar mâine, vineri, 26 ianuarie, un proiect transfrontalier care va cuprinde o mică zonă de Dino Parc. Proiectul are o valoare de 1.300.000 de euro și conține în special componente de joacă pentru cei mici.

Tot aici vom construi o zonă destinată skate-ului, bicicletelor, săriturilor și așa mai departe. Zona se numește Păhui, fostul depozit de armament. Cu timpul, vom dezvolta tot acolo o mică grădină zoologică. Ea se va dezvolta în timp, însă sperăm ca anul acesta să reușim să o înființăm, în colaborare cu un agent local.

Așteptăm întâlnirea cu ADR, pentru a avea o analiză mai exactă a tot ceea ce putem noi depune în materie de proiecte care vizează stațiunea de interes local. Ne-am dori, am avut o serie de discuții cu mai mulți proiectanți, să avem un bob de vară.

Asemănător celui de la Vatra Dornei, care este deja celebru.

Exact. Bobul de vară este o atracție pe care nu o regăsim în județul nostru și nici în imediata apropiere a noastră. Va fi de efect, cu o plecare din Dealul Viilor care ajunge la poalele dealului, cu o cursă de peste un kilometru.

Vă mulțumim!

Și eu vă mulțumesc și aș vrea la final să subliniez că le sunt recunoscător ineuanilor pentru susținerea pe care mi-au oferit-o până acum, le mulțumesc celor din primărie, colegilor mei, pentru buna colaborare, Consiliului Local, viceprimarului Ionel Alb. Sper ca pe viitor să avem parte de aceeași bună colaborare și de aceeași susținere și sprijin din partea locuitorilor orașului Ineu și ai satului Mocrea, fără de care nu am fi reușit să realizăm atât de multe lucruri împreună!

  • Cozma Gh spune:

    Felicitări pentru realizări și intenții și o sugestie: dacă si cînd îi posibil refacerea drumului Mocrea – Satu Mic,primarul dl.Rovin a refacut partea ce ține de Primăria Silindia si Satu Mic.

  • sofia spune:

    felicitari pentru proiecte ,mai putin pentru MOSCHEE,nu e bine de refacut ca s-ar putea sa atraga musulmai la noi in zona cu proiectele astea de colonizare a Romaniei ,ca le convine o zona in care au deja moschee.Ne vom trezi ca nu mai putem dormi de suntul muezinilor .Va spun ca e groaznic ,stiu de cind am dormit in Ierihon.Islamul a fost infiintat de evrei pt contracararea credintei crestine.Mohamed sa fost un om insifnifiant care a avut mai multe sotii dintre care 7 evreice.SF.PORFIRIE ,grec ne spune ca steagul antihristului este semilunaASA CA trebuie gindit in afara de restaurare si la consecinte f.posibile in vremurile tulburi de azi.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției