Acum spre sfârșitul anului, se dă startul programului de bugetare participativă, invitând cetățenii să propună și să voteze proiecte pentru oraș, municipalitatea urmând să implementeze cele mai bune dintre idei.
Bugetarea participativă își propune implicarea cetățenilor Municipiului Arad într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local. Procesul presupune asumarea de către cetăţeni a unui rol de participant activ în definirea şi abordarea problemelor comunităţii din care fac parte.
Sunt invitaţi să participe la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc, muncesc sau studiază în Arad şi au împlinit vârsta de cel puţin 18 ani.
Oamenii pot veni cu idei de proiecte pentru un număr nouă domenii de interese, și anume:
– Domeniul Regenerare urbană – Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației
Tema: Parcări sigure pentru biciclete şi cărucioare, buget: 150.000 euro;
– Domeniul Regenerare urbană -Spații verzi
Tema: Scuaruri şi terenuri disponibile pentru regenerare, buget: 150.000 euro;
– Domeniul Regenerare urbană – Locuri de joacă
Tema: Terenuri disponibile pentru realizarea unor locuri de joacă/Îmbunătăţire calitativă a locurilor de joacă existente, buget: 150.000 euro;
– Domeniul Amenajare spații de recreere
Tema: Amenajare skate parc, buget: 250.000 euro;
– Domeniul Amenajare spații de recreere
Tema: Amenajare parc destinat sportului şi mişcării în aer liber (aparate de fitness în aer liber), buget: 80.000 euro;
– Domeniul Amenajare spaţii publice
Tema: Piaţa Catedralei, buget: 50.000 euro;
– Infrastructură culturală şi educaţională
Tema: Artă neconvenţională – invităm artiştii stradali să identifice spaţii care pot prinde viaţă şi mai ales culoare, buget: 30.000 euro;
– Infrastructură culturală şi educaţională
Tema: Hărţi turistice ale Municipiului Arad – Descoperă Aradul turistic (harta obiectivelor turistice din oraş), buget: 30.000 euro;
Tema Hărţi turistice ale Municipiului Arad – Bine aţi venit în Arad! – (hartă a unităţilor de cazare, restaurante, cluburi, etc.), buget: 30.000 euro;
– Digitalizare
Buget: 80.000 euro.
Startul etapei de depunere a proiectelor se va da curând, iar data limită fiind 28 fe­bruarie 2019. Depunerea proiectelor se va putea face online pe site-ul www.primariaarad.ro sau offline prin completarea unor formulare tipărite care se vor găsi la Serviciul Relaţii cu Publicul (B-dul Revoluţiei nr.73 – Palatul Cenad, camera 5). După completare, acestea vor fi trimise Primăriei Arad prin poștă sau pot fi aduse tot la Serviciul Relaţii cu Publicul. Proiectele depuse offline vor fi încărcate pe platforma online de un operator al Primăriei.
Cei ce vor să vină cu o idee, vor trebui să includă în proiect următoarele informaţii: titlul proiectului, domeniul în care se înscrie proiectul, descrierea proiectului, localizarea proiectului, durata proiectului, beneficiarii proiectului, buget estimat, documente ataşate, modul în care iniţiatorul doreşte să se implice în proiect, acțiunile necesare estimate pentru implementarea propunerii de proiect și inițiatorul propunerii de proiect și datele de contact. După depunerea proiectelor, va urma o perioadă de 30 de zile în care se vor analiza tehnic și legal aceste propuneri, urmând ca mai apoi să urmeze alte 30 de zile în care se vor vota de către cetățeni cele mai bune proiecte.
Așadar, dacă vezi că sunt lucruri ce ar trebui făcute, dacă bați din gură toată ziua despre cum orașul tău nu este bun, acum ai ocazia să schimbi ceva.

Recomandările redacției