Mii de locuri de veci sunt expirate – cu morminte degradate și neîngrijite, multe dintre acestea nefiind văzute de deținători de ani de zile. Situația a scăpat de sub control de mult în Cimitirul Micălaca unde, Parohia a început să ia măsuri încă de anu trecut. Întreținerea cimitirului costă extrem de mult, locurile de veci libere sunt extrem de puține, iar oamenii…nu prea vor să plătească.

Noul preot paroh Pavel Paul Orădan face un apel la arădeni să vină să-și revendice locurile de veci, întrucât, dacă nu o vor face acestea vor fi redistribuite fără acord. Arădenii în cauză au fost anunțați însă nu se grăbesc să-și revendice mormintele.

Probleme „moștenite“, lipsă de bani și vandalism

Problemele din cimitirele arădene au fost sesizate în repetate rânduri în cotidianul nostru, iar cimitirul din Micalaca a fost unul dintre subiecte.Timp de ani aici au fost probleme cu deșeurile și întreținerea cimitirului, însă situația s-a schimbat de când de cimitir se ocupă noul paroh. Am sesizat într-un alt număr că, cimitirul a fost construit în 1950, însă, cu trecerea anilor, problemele mai mici au devenit grave. Cimitirul a rămas de ani de zile fără gard, fără un serviciu eficient pentru curățenie și gunoaie, a fost vandalizat și s-a degradat tot mai mult. Timp de aproximativ doi ani, în loc de garduri, cimitirul a ajuns să fie împrejmuit de gunoi, munți de gunoi și de vegetație scăpată sub control. Din vara anului trecut, cimitirul a fost întreținut mult mai bine și s-au căutat soluții pentru problemele pe care le are.

De anul trecut, Parohia a anunțat că se dorește revendicarea și punerea în ordine a locurilor de veci. Deținătorilor locurilor de înhumare din cimitir li s-a expirat că, celor care le-a expirat concesiunea vor fi rugați să își schimbe actele. Implicit, asta presupune că trebui să plătească și taxe, ceea ce înseamnă intrarea în normalitate.

Nepăsare

Cu toate acestea, din mii de deținători, doar câteva sute au venit să se pună în legalitate din acest punct de vedere, iar problema este valabilă și pentru alte cimitire. „Înainte nu a existat registru de evidență a locurilor de veci. Sunt persoane înmormântate de mulți ani, la care nu mai vin rude, sunt morminte degradate, lăsate în paragină de aparținători. Tocmai pentru asta am anunțat de mai mute ori că suntem în proces de revendicare pentru redistribuirea lor. Oamenii trebuie să vină să le declare și vor primi acte de concesiune. Pot veni în cimitir pentru informații și pentru a intra în posesia actelor. Însă, până acum nu au venit decât pentru aproximativ 400 de locuri de veci și luăm în calcul că, fiecare persoană poate avea între două și șapte rude îngropate aici“, a spus preotul paroh Pavel Paul Orădan.

Se va ajunge la situația în care, locurile de veci se vor da fără consimțământ, în contextul în care, oamenilor nu le pasă. „Sunt 8.000 de locuri de veci în yotal, deci mulți arădeni trebuie să le revendice. Am stabilit ca termen limită finalul anului, după care, pe cele nerevendicate le vom da“, a mai completat Pavel Orădan.

 

 

Recomandările redacției