Cei mai în vârstă, iubitori ai muzicii folk, cunosc cântecul, dar nu despre muzică vorbim în această rubrică, ci despre partidele politice care au existat la Arad, iar acum sunt uitate demult. Unele dintre ele chiar au ajuns la glorie, altele nici nu au apucat să se exprime, dispărând la puțin timp după ce s-au înființat. Astăzi, despre…
PP-DD, partidul dispărut precum Elodia
Ca peste tot în ţară, la Arad Partidul Poporului- Dan Diaconescu s-a înfiinţat şi a cunoscut o creştere fulminantă pe seama imensei popularităţi a fondatorului Dan Diaconescu, patronul OTV. Interminabilele emisiuni despre Elodia l-au ridicat pe Dan Diaconescu pe scara politică mai rapid şi mai spectaculos decât pe politicieni cu vechi ştate de serviciu. Uluitoarele promisiuni ale partidului au atras masiv membri în toate judeţele. La Arad, organizaţia înfiinţată peste noapte a fost pur şi simplu asaltată de oameni de toate categoriile, crescând numeric într-un ritm rar întâlnit.
La alegerile locale din 2012, PP-DD Arad a obţinut un rezultat peste aşteptări, clasându-se pe locul 3, după PDL şi PSD, ajungând să facă jocurile atât în CLM cât şi în CJA. Cu toate că, la acea vreme, conducerea centrală a UDMR a interzis organizaţiilor judeţene-sub ameninţarea demiterilor- orice alianţă locală în care intra şi PP-DD, UDMR Arad nu a ţinut cont de interdicţie şi a format majoritatea atât în CLM cât şi în CJA cu PDL şi PP-DD, pentru ca preşedintele formaţiunii, Levente Bognar, să nu piardă funcţia de viceprimar. Preţul plătit de către PDL a fost extrem de piperat, fiind obligat să dea PP-DD un post de viceprimar – Cătălin Ţiţirigă – şi unul de vicepreşedinte al CJA – Remus Guţu. Au urmat alegerile parlamentare, iar PP-DD a cîştigat două mandate de deputaţi, pentru Ion Şcheau şi Petru Dalca.
Cum s-a ales praful…
Condamnarea lui Dan Diaconescu la peste 5 ani de puşcărie, în 2015, a însemnat, practic, sfârşitul partidului. La doar trei luni de la încarcerarea lui Dan Diaconescu, PP-DD a fuzionat prin absorbţie cu UNPR, partidul lui Gabriel Oprea. La Arad absorbţia nu a avut loc, majoritatea membrilor, alături de viceprimarul Ţiţirigă şi vicele CJA, Remus Guţu, trecând la PDL. Deputatul Dalca s-a orientat spre PSD, iar Şcheau, spre PDL, res­pectiv PNL. La alegerile din 2016, niciunul dintre ei nu a mai fost pe loc eligibil, Remus Guţu era deja exclus din partid, Ţiţirigă a rămas în PNL, dar fără a mai obţine ceva. Aşa s-a ales praful de un meteorit politic, născut şi decedat din aceeaşi cauză: Dan Diaconescu.
 

Recomandările redacției